Márciusi kerti teendők

márciusi kerti teendők

Jó idővel érkezett meg a március, a kedvenc tavaszi hónapunk, amikor már előbújnak a hagymás virágok és ébredezik a természet. Kicsit még csalóka a napközbeni hőmérséklet, hiszen éjszakánként még lehet fagyokra számítani, de a kertünk szépítése és ápolása bizony mostantól nem várhat tovább, hiszen az időben elvégzett kerti munka maximálisan meghálálja önmagát!

Gépek előkészítése

A legjobb ha egy szakszervizben átnézeted és felkészítteted a gépeidet a használatra! Ha ezt megtetted ősszel, vagy nincs most szükséged különösebb karbantartásra, akkor sem szabad megfeledkezni a különböző kenőanyagokról és egyéb kiegészítőkről, amelyekre mindenképp szükséged lesz!

Tavaszi takarítás

Nem csak a házat kell ilyenkor kitakarítani, a kertet is! Az ősszel otthagyott gallyak, levelek, amelyek nem bomlottak el és nem kerülnek a talajba bedolgozásra rengeteg kártevőnek adnak otthont! Elő takarító szerszámokat! Szedjünk össze minden zöldhulladékot, amely aztán mehet a komposztba! Ha gyorsítani szeretnénk a folyamatot és még van sok elszáradt levél őszről, akkor használhatunk mulcsozó lombszívót, amely felaprítja a felszívott hulladékot, illetve egy jó ágdaráló is a hasznunkra lehet, hiszen így a nagy terjedelmű hulladék rögtön töredékére csökkken,

Fák, cserjék, bokrok tavaszi ápolása

 A március hónap a legalkalmasabb ideje a díszfák, gyümölcsfák, bokrok, sövények, szőlőoltványok és a rózsatövek ültetésének! Most érdemes elültetni ezeket a növényeket, a föld megfelelő tápanyag tartalmának biztosítása mellett, ne feledkezzünk el a rendszeres és bőséges öntözésről sem!

Az öregebb, termő gyümölcsfákat ősszel és télen megtakarítottuk már a kártevőktől, az elhalt részeket eltávolítottuk, a leváló kérgeket lekapartuk, most pedig itt az ideje a korona ritkításnak annak érdekében, hogy amikor már szükséges, akkor megfelelő mennyiségű napfényt kapjanak az ágak, virágok, majd a termés is. Figyeljünk, hogy a metszést követő pár napban ne legyen éjszakai fagy, ezért mindenképp a várható időjáráshoz igazítsuk a munkát, ha nagyobb átmérőjű ágakat is levágunk, kezeljük a felületet. A sövényeinket is érdemes rendbe tenni, itt az ideje szebbé varázsolni őket, amely nem csak esztétikai célt szolgál, de ezzel megelőzzük, hogy a ritkuljon, vagy kopaszodjon, hiszen ezeknek a növényeknek is fontos a napfény. Ezen túl pedig a lemosó permetezés is aktuális! A fákat, de a kertünk fából készült tárgyait, díszeit, akár a kerítést és fáskamrát is érdemes lemosni, mert a repedésekben rengeteg kártevő bújik meg, amelyek aztán megtalálják a fáinkat is, ha nem vagyunk résen!

Mire lehet szükséged a fenti munkákhoz? Itt egy kis segítség:

Talajművelés, veteményezés, gyep

Van aki túl van a tavaszi talajművelésen és sok helyen már a káposzta és salátafélék a veteményben vannak, de aki most kezd még csak ezzel foglalkozni, annak itt az ideje átforgatni, fellazítani a földet, bedolgozni a komposztot, esetleg műtrágyát és el lehet kezdeni az átmeneti hideggel megbirkózó növények ültetését. Hagymafélék, kapor, sóska, sárgarépa, zöldborsó, petrezselyem magok, hagymák mehetnek a veteménybe, ne feledjük alaposan meglocsolni az ágyást, és a csírázás időszakában ne hagyjuk kiszáradni azt. A paprikákkal, paradicsomokkal még érdemes várni, ha meleg helyen, üvegházban kikeltek már, akkor se ültessük még ki, mert a fagyos éjszakákat még nem vészelik át. Ha ezzel megvagyunk, akkor érdemes a gyeppel is foglalkozni, az összeállt talajt nem árt fellazítani, ezért a gyepszellőztetésnek is itt az ideje!

Nézzük, hogy ezekhez a feladatokhoz milyen eszközökre lesz szükséged!

Szólj hozzá!

Echo akció láncfűrész

Akcióban a japánok: ECHO tavaszi leárazás

Itt a tavasz, így az ECHO japán márka magyarországi forgalmazója rengeteg akcióval kedveskedik a kertészkedőknek. Legyen szó benzines gépekről vagy akár akkumulátoros eszközökről, most van itt az ideje válogatni a nagy múltú gépcsalád tagjaiból, hiszen kedvező árakon vásárolhatjuk meg ezeket a szuper eszközöket. Miért érdemes ECHO-t választani? A több mint 70 éves gyártó vállalkozás nem

Tovább a cikkre »
a tavasz egyik jellegzetes virága

Tavaszi gondolatok

A tavaszi kert rendezettségének és természetességének egyensúlya kulcsfontosságú a fenntartható és vizuálisan vonzó kerti tér kialakításához.

Tovább a cikkre »
2024 új év

Boldog Új Évet kívánunk!

Eljött 2024, így minden kedves új és régi vásárlónknak, látogatónknak BOLDOG ÚJ ÉVET kívánunk! Az idei évet, mint az összes eddigit is leltárral indítjuk, így a rendeléseket tudjuk fogadni, de a rendelések feldolgozását és a csomagolást csak 2024.01.15-én tudjuk megkezdeni, azt követően fogunk tudni szállítani, így a leltár és ünnepek alatt beérkezett megrendelések után, leghamarabb

Tovább a cikkre »
Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft