logo kertcoop kertigép áruház

Márciusi kerti teendők

márciusi kerti teendők

Jó idővel érkezett meg a március, a kedvenc tavaszi hónapunk, amikor már előbújnak a hagymás virágok és ébredezik a természet. Kicsit még csalóka a napközbeni hőmérséklet, hiszen éjszakánként még lehet fagyokra számítani, de a kertünk szépítése és ápolása bizony mostantól nem várhat tovább, hiszen az időben elvégzett kerti munka maximálisan meghálálja önmagát!

Gépek előkészítése

A legjobb ha egy szakszervizben átnézeted és felkészítteted a gépeidet a használatra! Ha ezt megtetted ősszel, vagy nincs most szükséged különösebb karbantartásra, akkor sem szabad megfeledkezni a különböző kenőanyagokról és egyéb kiegészítőkről, amelyekre mindenképp szükséged lesz!

Tavaszi takarítás

Nem csak a házat kell ilyenkor kitakarítani, a kertet is! Az ősszel otthagyott gallyak, levelek, amelyek nem bomlottak el és nem kerülnek a talajba bedolgozásra rengeteg kártevőnek adnak otthont! Elő takarító szerszámokat! Szedjünk össze minden zöldhulladékot, amely aztán mehet a komposztba! Ha gyorsítani szeretnénk a folyamatot és még van sok elszáradt levél őszről, akkor használhatunk mulcsozó lombszívót, amely felaprítja a felszívott hulladékot, illetve egy jó ágdaráló is a hasznunkra lehet, hiszen így a nagy terjedelmű hulladék rögtön töredékére csökkken,

Fák, cserjék, bokrok tavaszi ápolása

 A március hónap a legalkalmasabb ideje a díszfák, gyümölcsfák, bokrok, sövények, szőlőoltványok és a rózsatövek ültetésének! Most érdemes elültetni ezeket a növényeket, a föld megfelelő tápanyag tartalmának biztosítása mellett, ne feledkezzünk el a rendszeres és bőséges öntözésről sem!

Az öregebb, termő gyümölcsfákat ősszel és télen megtakarítottuk már a kártevőktől, az elhalt részeket eltávolítottuk, a leváló kérgeket lekapartuk, most pedig itt az ideje a korona ritkításnak annak érdekében, hogy amikor már szükséges, akkor megfelelő mennyiségű napfényt kapjanak az ágak, virágok, majd a termés is. Figyeljünk, hogy a metszést követő pár napban ne legyen éjszakai fagy, ezért mindenképp a várható időjáráshoz igazítsuk a munkát, ha nagyobb átmérőjű ágakat is levágunk, kezeljük a felületet. A sövényeinket is érdemes rendbe tenni, itt az ideje szebbé varázsolni őket, amely nem csak esztétikai célt szolgál, de ezzel megelőzzük, hogy a ritkuljon, vagy kopaszodjon, hiszen ezeknek a növényeknek is fontos a napfény. Ezen túl pedig a lemosó permetezés is aktuális! A fákat, de a kertünk fából készült tárgyait, díszeit, akár a kerítést és fáskamrát is érdemes lemosni, mert a repedésekben rengeteg kártevő bújik meg, amelyek aztán megtalálják a fáinkat is, ha nem vagyunk résen!

Mire lehet szükséged a fenti munkákhoz? Itt egy kis segítség:

Talajművelés, veteményezés, gyep

Van aki túl van a tavaszi talajművelésen és sok helyen már a káposzta és salátafélék a veteményben vannak, de aki most kezd még csak ezzel foglalkozni, annak itt az ideje átforgatni, fellazítani a földet, bedolgozni a komposztot, esetleg műtrágyát és el lehet kezdeni az átmeneti hideggel megbirkózó növények ültetését. Hagymafélék, kapor, sóska, sárgarépa, zöldborsó, petrezselyem magok, hagymák mehetnek a veteménybe, ne feledjük alaposan meglocsolni az ágyást, és a csírázás időszakában ne hagyjuk kiszáradni azt. A paprikákkal, paradicsomokkal még érdemes várni, ha meleg helyen, üvegházban kikeltek már, akkor se ültessük még ki, mert a fagyos éjszakákat még nem vészelik át. Ha ezzel megvagyunk, akkor érdemes a gyeppel is foglalkozni, az összeállt talajt nem árt fellazítani, ezért a gyepszellőztetésnek is itt az ideje!

Nézzük, hogy ezekhez a feladatokhoz milyen eszközökre lesz szükséged!

Szólj hozzá!

Echo akció láncfűrész

Akcióban a japánok: ECHO tavaszi leárazás

Itt a tavasz, így az ECHO japán márka magyarországi forgalmazója rengeteg akcióval kedveskedik a kertészkedőknek. Legyen szó benzines gépekről vagy akár akkumulátoros eszközökről, most van itt az ideje válogatni a nagy múltú gépcsalád tagjaiból, hiszen kedvező árakon vásárolhatjuk meg ezeket a szuper eszközöket. Miért érdemes ECHO-t választani? A több mint 70 éves gyártó vállalkozás nem

Tovább a cikkre »
a tavasz egyik jellegzetes virága

Tavaszi gondolatok

A tavaszi kert rendezettségének és természetességének egyensúlya kulcsfontosságú a fenntartható és vizuálisan vonzó kerti tér kialakításához.

Tovább a cikkre »
Elem hozzáadva a kosárhoz.
38 elemek - 7.868.311 Ft