A fenntartható kert: dombágyás I. rész

dombágyás

Egyre fontosabbá válik a kertek fenntarthatósága, a lehető legkisebb vízhasználat, az aszályos időszakok átvészelése. Erre az egyik módszer a dombágyás, vagy Hügelkultur alkalmazása, amelynek a kivitelezése és fenntartása is kifejezetten olcsó, nem igényel komoly szaktudást, de sokszorosan hálálja meg a befektetett munkát. A dombágyás tulajdonképpen a kerti fahulladék és a komposzt felhasználásával készül, magas a vízmegtartó képessége, tápanyagban gazdag talajt biztosít és az időjárási viszontagságoktól is jobban óvja a növényeinket mint a hagyományos ágyások. Az ágyásunk minimális öntözést igényel, amelyet a legjobb csepegtető öntözéssel megoldani, de természetesen ha más megoldást találunk, az is megfelelő. A jól elkészített ágyások bizonyos esetekben idővel egyáltalán nem igényelnek öntözést, de természetesen ez sok mindentől függ, a későbbiekben erről még szót ejtünk.

Mikor készítsük a dombágyást?

Érdemes ősszel vagy télen neki állni a munkának, így tavaszra egy kész ágyás várja az ültetést. Most érdemes eltervezni hova tesszük majd az ágyásunkat, illetve elkezdeni gyűjteni hozzá a fahulladékot és az egyébhulladékot is.

Hogyan készítsünk dombágyást?

A dombágyást többféle formában elkészíthetjük, nincsen komoly szabálya a formának, leginkább az ültetendő növényeinknek megfelelő hely kialakítása szabályozza, hogy milyen méretű és formájú dombot alkotunk. Ássunk legalább 1 ásónyom mélyen árkot, a szélességet a tervezett magassághoz igazítsuk. Itt egy kis segítség:

Kívánt magasságDőlés szögAz árok szélessége
1 m45°2 m
1 m60°1,2 m
1,5 m45°3 m
1,5 m60°1,7 m

Azt fontos tudni, hogy minél magasabb az ágyás, a vízmegkötő képessége annál nagyobb, így kevesebb öntözést igényel. A következő lépéstől már egyféle módon haladunk. Elhelyezzük a lehetőség szerint minél korhadtabb fa hulladékot, amely állhat rönkökből, gallyakból, de bokrok ágaiból is, de szalmával is keverhetjük. Először a vastagabb darabokat helyezzük el stabilan, majd erre tegyük a vékonyabb ágakat. Ezt követően érdemes várni egy nagyobb esőre, vagy ha erre nincs időnk, akkor alaposan belocsolni a fahulladékot, amely így megszívja magát vízzel. A hézagokat lazán töltsük ki szerves hulladékkal, komposzttal, vagy szalmával kevert trágyával, így a kis levegős részek biztosítják a talaj szellőzését, de a gyökereknek is marad helye a majdani növekedéshez. Az egész dombot fedjük be avarral, szalmával, zöld hulladékkal, komposzttal, mindent felhasználhatunk, amely egyébként is alkalmas lenne komposztálásra, így hosszú távra biztosítjuk a tápanyagtartalmat.

Ezt követően fedjük be a dombot az elején kiásott földdel és lehetőség szerint tömörítsük, majd szalmával vagy mulcsozott zöld hulladékkal fedjük be. Ezzel megőrizzük az ágyásunk víztartalékait. A tavaszi ültetéskor és egész évben is alkalmazzuk a mulcsozást, amely megvédi a növényeinket a kiszáradástól és nagy mértékben csökkenti a szükséges locsolások számát. Az ágyásunk minden évben kisebb lesz a benne zajló bomlási folyamatok által, így egy kisebb, főleg szalmából és vékony ágakból készült ágyás általában 4-5 évig használható, a nagyobb, vastagabb rönkökből épített ágyás akár 20 évig is megfelelő termőtalajt biztosít a növényeinknek.

Milyen gépekre lehet szükség az előkészületekhez?

A rönkök és vastagabb ágak feldarabolásához jól jöhet egy láncfűrész, a komposzt elkészítését elősegíti egy jó minőségű ágaprító is! És amit sokan hajlamosak elfelejteni az a munkavédelem! Védő szemüveget, kesztyűt, akár vágásbiztos ruházatot is érdemes használni!

A következő részben megmutatjuk milyen növényeket érdemes ültetni az ágyásunkba! Tartsatok velünk!

Szólj hozzá!

Echo akció láncfűrész

Akcióban a japánok: ECHO tavaszi leárazás

Itt a tavasz, így az ECHO japán márka magyarországi forgalmazója rengeteg akcióval kedveskedik a kertészkedőknek. Legyen szó benzines gépekről vagy akár akkumulátoros eszközökről, most van itt az ideje válogatni a nagy múltú gépcsalád tagjaiból, hiszen kedvező árakon vásárolhatjuk meg ezeket a szuper eszközöket. Miért érdemes ECHO-t választani? A több mint 70 éves gyártó vállalkozás nem

Tovább a cikkre »
a tavasz egyik jellegzetes virága

Tavaszi gondolatok

A tavaszi kert rendezettségének és természetességének egyensúlya kulcsfontosságú a fenntartható és vizuálisan vonzó kerti tér kialakításához.

Tovább a cikkre »
2024 új év

Boldog Új Évet kívánunk!

Eljött 2024, így minden kedves új és régi vásárlónknak, látogatónknak BOLDOG ÚJ ÉVET kívánunk! Az idei évet, mint az összes eddigit is leltárral indítjuk, így a rendeléseket tudjuk fogadni, de a rendelések feldolgozását és a csomagolást csak 2024.01.15-én tudjuk megkezdeni, azt követően fogunk tudni szállítani, így a leltár és ünnepek alatt beérkezett megrendelések után, leghamarabb

Tovább a cikkre »
Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft