A fenntartható kert: dombágyás I. rész

dombágyás

Egyre fontosabbá válik a kertek fenntarthatósága, a lehető legkisebb vízhasználat, az aszályos időszakok átvészelése. Erre az egyik módszer a dombágyás, vagy Hügelkultur alkalmazása, amelynek a kivitelezése és fenntartása is kifejezetten olcsó, nem igényel komoly szaktudást, de sokszorosan hálálja meg a befektetett munkát. A dombágyás tulajdonképpen a kerti fahulladék és a komposzt felhasználásával készül, magas a vízmegtartó képessége, tápanyagban gazdag talajt biztosít és az időjárási viszontagságoktól is jobban óvja a növényeinket mint a hagyományos ágyások. Az ágyásunk minimális öntözést igényel, amelyet a legjobb csepegtető öntözéssel megoldani, de természetesen ha más megoldást találunk, az is megfelelő. A jól elkészített ágyások bizonyos esetekben idővel egyáltalán nem igényelnek öntözést, de természetesen ez sok mindentől függ, a későbbiekben erről még szót ejtünk.

Mikor készítsük a dombágyást?

Érdemes ősszel vagy télen neki állni a munkának, így tavaszra egy kész ágyás várja az ültetést. Most érdemes eltervezni hova tesszük majd az ágyásunkat, illetve elkezdeni gyűjteni hozzá a fahulladékot és az egyébhulladékot is.

Hogyan készítsünk dombágyást?

A dombágyást többféle formában elkészíthetjük, nincsen komoly szabálya a formának, leginkább az ültetendő növényeinknek megfelelő hely kialakítása szabályozza, hogy milyen méretű és formájú dombot alkotunk. Ássunk legalább 1 ásónyom mélyen árkot, a szélességet a tervezett magassághoz igazítsuk. Itt egy kis segítség:

Kívánt magasságDőlés szögAz árok szélessége
1 m45°2 m
1 m60°1,2 m
1,5 m45°3 m
1,5 m60°1,7 m

Azt fontos tudni, hogy minél magasabb az ágyás, a vízmegkötő képessége annál nagyobb, így kevesebb öntözést igényel. A következő lépéstől már egyféle módon haladunk. Elhelyezzük a lehetőség szerint minél korhadtabb fa hulladékot, amely állhat rönkökből, gallyakból, de bokrok ágaiból is, de szalmával is keverhetjük. Először a vastagabb darabokat helyezzük el stabilan, majd erre tegyük a vékonyabb ágakat. Ezt követően érdemes várni egy nagyobb esőre, vagy ha erre nincs időnk, akkor alaposan belocsolni a fahulladékot, amely így megszívja magát vízzel. A hézagokat lazán töltsük ki szerves hulladékkal, komposzttal, vagy szalmával kevert trágyával, így a kis levegős részek biztosítják a talaj szellőzését, de a gyökereknek is marad helye a majdani növekedéshez. Az egész dombot fedjük be avarral, szalmával, zöld hulladékkal, komposzttal, mindent felhasználhatunk, amely egyébként is alkalmas lenne komposztálásra, így hosszú távra biztosítjuk a tápanyagtartalmat.

Ezt követően fedjük be a dombot az elején kiásott földdel és lehetőség szerint tömörítsük, majd szalmával vagy mulcsozott zöld hulladékkal fedjük be. Ezzel megőrizzük az ágyásunk víztartalékait. A tavaszi ültetéskor és egész évben is alkalmazzuk a mulcsozást, amely megvédi a növényeinket a kiszáradástól és nagy mértékben csökkenti a szükséges locsolások számát. Az ágyásunk minden évben kisebb lesz a benne zajló bomlási folyamatok által, így egy kisebb, főleg szalmából és vékony ágakból készült ágyás általában 4-5 évig használható, a nagyobb, vastagabb rönkökből épített ágyás akár 20 évig is megfelelő termőtalajt biztosít a növényeinknek.

Milyen gépekre lehet szükség az előkészületekhez?

A rönkök és vastagabb ágak feldarabolásához jól jöhet egy láncfűrész, a komposzt elkészítését elősegíti egy jó minőségű ágaprító is! És amit sokan hajlamosak elfelejteni az a munkavédelem! Védő szemüveget, kesztyűt, akár vágásbiztos ruházatot is érdemes használni!

A következő részben megmutatjuk milyen növényeket érdemes ültetni az ágyásunkba! Tartsatok velünk!

Szólj hozzá!

zöld-hulladék komposzt ágdaráló

Téli nyüglönc: még mindig sok a falevél, zöld-hulladék

Az idei év decemberébe is úgy fogunk belépni, hogy még mindig nagyon sok fa tele van levéllel. Az elhúzódó jó-időnek ez most a böjtje, hiszen a legtöbb településen a zöld-hulladék elszállítás decembertől már szünetel és egészen tavaszig nem fogják elvinni az össze szedett leveleket, gallyakat. Mégis mit tegyünk? A zsákokba összegyűjtött levelek tavaszig nem maradhatnak

Tovább a cikkre »
kertigépek téliesítése

A gépek téliesítése

Hosszúra nyúlik az ősz, a gépek téliesítése ilyen időben talán eszünkbe sem jut,hiszen egészen kellemes az idő, de mégis lassan érdemes felkészítenünk segítőtársainkat pihenőidejükre! Tippek a hosszabb élettartam és hatékony működés érdekében

Tovább a cikkre »
láncvezető akció 4+1 ajándék

Fűrészkiegészítők – láncvezetők csomagban! 4+1 ajándék

A láncfűrész kiegészítők szezonja következik, hiszen a legtöbben most, a téli – fűtési időszakra és a fakitermelés idejére veszik elő először a fűrészeiket! Ez a szezonnyitó időszakot most egy akcióval kezdjük! A legkedvezőbb ajánlatunk, az, hogy az alábbi kiegészítőket, láncvezetőket, fűrészláncokat, csillagkerekeket és betétgyűrűket is leáraztuk! Összeraktunk 5 db-os csomagokat, hogy ebből egyet ajándékba adjunk!

Tovább a cikkre »
ECHO

Japánok akcióban! Országos ECHO promóció

40 és 50 V-os akkus, valamint benzinmotoros ECHO gépek kedvezménnyel! Láncfűrészek és az 50 V-os kategória: a benzinmotoros láncfűrészek árkedvezménnyel kaphatók, az 50V-os akkus kategória gépei esetében, ha akkumulátorral vásárolod a gépet, akkor az akku ajándék, ennek az ára kerül elengedésre! 40 V-os akkus kategória Csomagban olcsóbb! Ez a jelenlegi akciónk jelmondata. Az ECHO 40V-os

Tovább a cikkre »
echo akció

A legjobb benzines láncfűrészek most extra kedvezménnyel

Az októberrel berobbantak az őszi akciók! Az összes közül az egyik legjobb a japán ECHO gépeire meghirdetett akció, melynek keretében néhány benzinmotoros és jó pár akkumulátoros gép is extra kedvezménnyel vásárolható meg. Hamarosan az akkus gépekre vonatkozó akciót is bemutatjuk, de most lássuk a nagy kedvenceket, a láncfűrészeket!

Tovább a cikkre »
Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft