logo kertcoop kertigép áruház

A fenntartható kert: dombágyás I. rész

dombágyás

Egyre fontosabbá válik a kertek fenntarthatósága, a lehető legkisebb vízhasználat, az aszályos időszakok átvészelése. Erre az egyik módszer a dombágyás, vagy Hügelkultur alkalmazása, amelynek a kivitelezése és fenntartása is kifejezetten olcsó, nem igényel komoly szaktudást, de sokszorosan hálálja meg a befektetett munkát. A dombágyás tulajdonképpen a kerti fahulladék és a komposzt felhasználásával készül, magas a vízmegtartó képessége, tápanyagban gazdag talajt biztosít és az időjárási viszontagságoktól is jobban óvja a növényeinket mint a hagyományos ágyások. Az ágyásunk minimális öntözést igényel, amelyet a legjobb csepegtető öntözéssel megoldani, de természetesen ha más megoldást találunk, az is megfelelő. A jól elkészített ágyások bizonyos esetekben idővel egyáltalán nem igényelnek öntözést, de természetesen ez sok mindentől függ, a későbbiekben erről még szót ejtünk.

Mikor készítsük a dombágyást?

Érdemes ősszel vagy télen neki állni a munkának, így tavaszra egy kész ágyás várja az ültetést. Most érdemes eltervezni hova tesszük majd az ágyásunkat, illetve elkezdeni gyűjteni hozzá a fahulladékot és az egyébhulladékot is.

Hogyan készítsünk dombágyást?

A dombágyást többféle formában elkészíthetjük, nincsen komoly szabálya a formának, leginkább az ültetendő növényeinknek megfelelő hely kialakítása szabályozza, hogy milyen méretű és formájú dombot alkotunk. Ássunk legalább 1 ásónyom mélyen árkot, a szélességet a tervezett magassághoz igazítsuk. Itt egy kis segítség:

Kívánt magasságDőlés szögAz árok szélessége
1 m45°2 m
1 m60°1,2 m
1,5 m45°3 m
1,5 m60°1,7 m

Azt fontos tudni, hogy minél magasabb az ágyás, a vízmegkötő képessége annál nagyobb, így kevesebb öntözést igényel. A következő lépéstől már egyféle módon haladunk. Elhelyezzük a lehetőség szerint minél korhadtabb fa hulladékot, amely állhat rönkökből, gallyakból, de bokrok ágaiból is, de szalmával is keverhetjük. Először a vastagabb darabokat helyezzük el stabilan, majd erre tegyük a vékonyabb ágakat. Ezt követően érdemes várni egy nagyobb esőre, vagy ha erre nincs időnk, akkor alaposan belocsolni a fahulladékot, amely így megszívja magát vízzel. A hézagokat lazán töltsük ki szerves hulladékkal, komposzttal, vagy szalmával kevert trágyával, így a kis levegős részek biztosítják a talaj szellőzését, de a gyökereknek is marad helye a majdani növekedéshez. Az egész dombot fedjük be avarral, szalmával, zöld hulladékkal, komposzttal, mindent felhasználhatunk, amely egyébként is alkalmas lenne komposztálásra, így hosszú távra biztosítjuk a tápanyagtartalmat.

Ezt követően fedjük be a dombot az elején kiásott földdel és lehetőség szerint tömörítsük, majd szalmával vagy mulcsozott zöld hulladékkal fedjük be. Ezzel megőrizzük az ágyásunk víztartalékait. A tavaszi ültetéskor és egész évben is alkalmazzuk a mulcsozást, amely megvédi a növényeinket a kiszáradástól és nagy mértékben csökkenti a szükséges locsolások számát. Az ágyásunk minden évben kisebb lesz a benne zajló bomlási folyamatok által, így egy kisebb, főleg szalmából és vékony ágakból készült ágyás általában 4-5 évig használható, a nagyobb, vastagabb rönkökből épített ágyás akár 20 évig is megfelelő termőtalajt biztosít a növényeinknek.

Milyen gépekre lehet szükség az előkészületekhez?

A rönkök és vastagabb ágak feldarabolásához jól jöhet egy láncfűrész, a komposzt elkészítését elősegíti egy jó minőségű ágaprító is! És amit sokan hajlamosak elfelejteni az a munkavédelem! Védő szemüveget, kesztyűt, akár vágásbiztos ruházatot is érdemes használni!

A következő részben megmutatjuk milyen növényeket érdemes ültetni az ágyásunkba! Tartsatok velünk!

Szólj hozzá!

tavaszi időjárás

A tavasz: változékony időjárás

A tavasz változékony időjárásával a kerti munkák során különösen fontos a rugalmasság és az előrelátás. Az időjárás gyakori ingadozásai – köztük eső, hűvös éjszakák, esetleges késői fagyok – kihívások elé állíthatják a kertészeket. Fagyvédelem: Késői fagyok még mindig előfordulhatnak, ezért fontos, hogy legyen kéznél valamilyen fagyvédő anyag, például agrotextil vagy régi lepedő, amellyel éjszakára letakarhatja

Tovább a cikkre »
Echo akció láncfűrész

Akcióban a japánok: ECHO tavaszi leárazás

Itt a tavasz, így az ECHO japán márka magyarországi forgalmazója rengeteg akcióval kedveskedik a kertészkedőknek. Legyen szó benzines gépekről vagy akár akkumulátoros eszközökről, most van itt az ideje válogatni a nagy múltú gépcsalád tagjaiból, hiszen kedvező árakon vásárolhatjuk meg ezeket a szuper eszközöket. Miért érdemes ECHO-t választani? A több mint 70 éves gyártó vállalkozás nem

Tovább a cikkre »
Elem hozzáadva a kosárhoz.
14 elemek - 4.528.380 Ft