Aszály. Minden kiszárad, hogyan lehet szép a kertem?

Egyre gyakoribbá válnak az aszályos időszakok, idén már a tél és tavasz is jóval szárazabb volt, mint amit megszoktunk. Országszerte amerre járunk kiégett, elsárgult területeket látunk, komoly gondok vannak a mezőgazdaságban, a konyhakertek és a díszkertek fenntartása sem egyszerű, hiszen a gondokat számos helyen vízhiány is nehezíti, így sokszor azok sem tudnak locsolni, akiknek fúrt kútja van. A kert tulajdonosoknak el kell gondolkodniuk a kertjük, vagy a kert fenntartási módszereik megváltoztatásán. De milyen módszerekkel tarthatunk fent gazdaságosabban, kevesebb vízzel egy kertet? Lássunk néhány ötletet!

Az esővíz gyűjtése

Bár valóban kevesebbet esik az eső, amikor mégis megérkezik az égi áldás, akkor az jóval intenzívebb, mint azelőtt volt. Ilyenkor hirtelen zúdul le sok csapadék, amelyet érdemes összegyűjteni, hogy aztán a következő napokra vagy akár hetekre is legyen öntözővíz. A víz tárolására számos módszer létezik, egy biztos: a régebben kialakult szokás, hogy a vizet kivezetik az utcára, a csatornába, mára pazarlásnak és kifejezetten hibás módszernek bizonyul.

Konyhakertek

A konyhakertek akárhogy is szeretnénk, nincsenek meg víz nélkül, de a vízfelhasználás mértékét jelentősen csökkenthetjük némi odafigyeléssel, okos növénypárosításokkal és mulcsozással, talajtakarással is. A jól kiválasztott „növényszomszédok” védik egymást, a magasabb növények megtörik a perzselő szelet és árnyékot is adnak, így lassabban szárad ki a föld. A mulcsozás különösen nagy jelentőséggel bír; az apróra vágott zöldhulladékkal, szalmával, fűnyesedékkel, komposzttal betakarhatjuk a földet, amely így nem csak a kiszáradástól védi meg, de a tápanyagszintet is növeli. Ha megfelelően laza a talaj és a mulcsozás is megvan, akkor jelentős mennyiségű vizet takaríthatunk meg és számos bosszús pillanatot is elkerülhetünk.

Díszkertek, pázsitok

A legnagyobb vízigénye talán a gyönyörű pázsit fenntartásának van, így a lehetőségekhez mérten el kell gondolkozni, hogyan lehet megváltoztatni a kertünk növényeit, vagy a kert jellegét, úgy hogy azt továbbra szeretni tudjuk, szép legyen, de fenntartható maradjon. Új trend, hogy a fűmaghoz fehér here magot is kevernek, mely jóval tovább bírja az aszályos időszakot, mint a kényes gyep. A fehér here virágzásakor nagyon sok méhet is vonz, amely környezeti szempontból igazán szerencsés, de ha gyermekek játszanak a kertben, akkor érdemes odafigyelni erre. Akár váltunk erre a kevert módszerre, akár nem, a mulcsozás ebben az esetben is jó megoldás, bár a gyep esetén érdemes figyelni, hogy a vastag mulcsréteget nem viseli el, így minden vágásnál nem érdemes ezt alkalmazni, mert hamar összefilcesedik a vastag réteg, amely rohadni kezd, vagy megfolytja a fűszálakat.

Ha túltekintünk a gyepen és a virágainkra gondolunk, ott is lehet ésszerű döntéseket hozni, és olyan évelőket telepíteni, amelyek kisebb vízigénnyel rendelkeznek. Talajtakarónak a meténg, gólyaorr és varjúháj és sedum félék is megfelelhetnek, hiszen nem igényelnek magas mennyiségű csapadékot, jól tűrik a szárazságot. A legnagyobb melegben is szépen zöldell az oregánó, a kakukkfű, zsálya, árnyékliliom, bőrlevél és a levendula is, ezek szép díszei a kertnek. A mulcsozás itt is nyerő gondolat lehet, a díszkertekbe nem annyira a fűnyesedéket és szalmát, inkább a jóval dekoratívabb fenyőkérget, vagy a kavicsokat alkalmazzák.

Kapcsolódó témák: amit a fűnyírásról tudni érdemes

Szólj hozzá!

zöld-hulladék komposzt ágdaráló

Téli nyüglönc: még mindig sok a falevél, zöld-hulladék

Az idei év decemberébe is úgy fogunk belépni, hogy még mindig nagyon sok fa tele van levéllel. Az elhúzódó jó-időnek ez most a böjtje, hiszen a legtöbb településen a zöld-hulladék elszállítás decembertől már szünetel és egészen tavaszig nem fogják elvinni az össze szedett leveleket, gallyakat. Mégis mit tegyünk? A zsákokba összegyűjtött levelek tavaszig nem maradhatnak

Tovább a cikkre »
kertigépek téliesítése

A gépek téliesítése

Hosszúra nyúlik az ősz, a gépek téliesítése ilyen időben talán eszünkbe sem jut,hiszen egészen kellemes az idő, de mégis lassan érdemes felkészítenünk segítőtársainkat pihenőidejükre! Tippek a hosszabb élettartam és hatékony működés érdekében

Tovább a cikkre »
láncvezető akció 4+1 ajándék

Fűrészkiegészítők – láncvezetők csomagban! 4+1 ajándék

A láncfűrész kiegészítők szezonja következik, hiszen a legtöbben most, a téli – fűtési időszakra és a fakitermelés idejére veszik elő először a fűrészeiket! Ez a szezonnyitó időszakot most egy akcióval kezdjük! A legkedvezőbb ajánlatunk, az, hogy az alábbi kiegészítőket, láncvezetőket, fűrészláncokat, csillagkerekeket és betétgyűrűket is leáraztuk! Összeraktunk 5 db-os csomagokat, hogy ebből egyet ajándékba adjunk!

Tovább a cikkre »
ECHO

Japánok akcióban! Országos ECHO promóció

40 és 50 V-os akkus, valamint benzinmotoros ECHO gépek kedvezménnyel! Láncfűrészek és az 50 V-os kategória: a benzinmotoros láncfűrészek árkedvezménnyel kaphatók, az 50V-os akkus kategória gépei esetében, ha akkumulátorral vásárolod a gépet, akkor az akku ajándék, ennek az ára kerül elengedésre! 40 V-os akkus kategória Csomagban olcsóbb! Ez a jelenlegi akciónk jelmondata. Az ECHO 40V-os

Tovább a cikkre »
echo akció

A legjobb benzines láncfűrészek most extra kedvezménnyel

Az októberrel berobbantak az őszi akciók! Az összes közül az egyik legjobb a japán ECHO gépeire meghirdetett akció, melynek keretében néhány benzinmotoros és jó pár akkumulátoros gép is extra kedvezménnyel vásárolható meg. Hamarosan az akkus gépekre vonatkozó akciót is bemutatjuk, de most lássuk a nagy kedvenceket, a láncfűrészeket!

Tovább a cikkre »
Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft