Aszály. Minden kiszárad, hogyan lehet szép a kertem?

Egyre gyakoribbá válnak az aszályos időszakok, idén már a tél és tavasz is jóval szárazabb volt, mint amit megszoktunk. Országszerte amerre járunk kiégett, elsárgult területeket látunk, komoly gondok vannak a mezőgazdaságban, a konyhakertek és a díszkertek fenntartása sem egyszerű, hiszen a gondokat számos helyen vízhiány is nehezíti, így sokszor azok sem tudnak locsolni, akiknek fúrt kútja van. A kert tulajdonosoknak el kell gondolkodniuk a kertjük, vagy a kert fenntartási módszereik megváltoztatásán. De milyen módszerekkel tarthatunk fent gazdaságosabban, kevesebb vízzel egy kertet? Lássunk néhány ötletet!

Az esővíz gyűjtése

Bár valóban kevesebbet esik az eső, amikor mégis megérkezik az égi áldás, akkor az jóval intenzívebb, mint azelőtt volt. Ilyenkor hirtelen zúdul le sok csapadék, amelyet érdemes összegyűjteni, hogy aztán a következő napokra vagy akár hetekre is legyen öntözővíz. A víz tárolására számos módszer létezik, egy biztos: a régebben kialakult szokás, hogy a vizet kivezetik az utcára, a csatornába, mára pazarlásnak és kifejezetten hibás módszernek bizonyul.

Konyhakertek

A konyhakertek akárhogy is szeretnénk, nincsenek meg víz nélkül, de a vízfelhasználás mértékét jelentősen csökkenthetjük némi odafigyeléssel, okos növénypárosításokkal és mulcsozással, talajtakarással is. A jól kiválasztott „növényszomszédok” védik egymást, a magasabb növények megtörik a perzselő szelet és árnyékot is adnak, így lassabban szárad ki a föld. A mulcsozás különösen nagy jelentőséggel bír; az apróra vágott zöldhulladékkal, szalmával, fűnyesedékkel, komposzttal betakarhatjuk a földet, amely így nem csak a kiszáradástól védi meg, de a tápanyagszintet is növeli. Ha megfelelően laza a talaj és a mulcsozás is megvan, akkor jelentős mennyiségű vizet takaríthatunk meg és számos bosszús pillanatot is elkerülhetünk.

Díszkertek, pázsitok

A legnagyobb vízigénye talán a gyönyörű pázsit fenntartásának van, így a lehetőségekhez mérten el kell gondolkozni, hogyan lehet megváltoztatni a kertünk növényeit, vagy a kert jellegét, úgy hogy azt továbbra szeretni tudjuk, szép legyen, de fenntartható maradjon. Új trend, hogy a fűmaghoz fehér here magot is kevernek, mely jóval tovább bírja az aszályos időszakot, mint a kényes gyep. A fehér here virágzásakor nagyon sok méhet is vonz, amely környezeti szempontból igazán szerencsés, de ha gyermekek játszanak a kertben, akkor érdemes odafigyelni erre. Akár váltunk erre a kevert módszerre, akár nem, a mulcsozás ebben az esetben is jó megoldás, bár a gyep esetén érdemes figyelni, hogy a vastag mulcsréteget nem viseli el, így minden vágásnál nem érdemes ezt alkalmazni, mert hamar összefilcesedik a vastag réteg, amely rohadni kezd, vagy megfolytja a fűszálakat.

Ha túltekintünk a gyepen és a virágainkra gondolunk, ott is lehet ésszerű döntéseket hozni, és olyan évelőket telepíteni, amelyek kisebb vízigénnyel rendelkeznek. Talajtakarónak a meténg, gólyaorr és varjúháj és sedum félék is megfelelhetnek, hiszen nem igényelnek magas mennyiségű csapadékot, jól tűrik a szárazságot. A legnagyobb melegben is szépen zöldell az oregánó, a kakukkfű, zsálya, árnyékliliom, bőrlevél és a levendula is, ezek szép díszei a kertnek. A mulcsozás itt is nyerő gondolat lehet, a díszkertekbe nem annyira a fűnyesedéket és szalmát, inkább a jóval dekoratívabb fenyőkérget, vagy a kavicsokat alkalmazzák.

Kapcsolódó témák: amit a fűnyírásról tudni érdemes

Szólj hozzá!

Echo akció láncfűrész

Akcióban a japánok: ECHO tavaszi leárazás

Itt a tavasz, így az ECHO japán márka magyarországi forgalmazója rengeteg akcióval kedveskedik a kertészkedőknek. Legyen szó benzines gépekről vagy akár akkumulátoros eszközökről, most van itt az ideje válogatni a nagy múltú gépcsalád tagjaiból, hiszen kedvező árakon vásárolhatjuk meg ezeket a szuper eszközöket. Miért érdemes ECHO-t választani? A több mint 70 éves gyártó vállalkozás nem

Tovább a cikkre »
a tavasz egyik jellegzetes virága

Tavaszi gondolatok

A tavaszi kert rendezettségének és természetességének egyensúlya kulcsfontosságú a fenntartható és vizuálisan vonzó kerti tér kialakításához.

Tovább a cikkre »
2024 új év

Boldog Új Évet kívánunk!

Eljött 2024, így minden kedves új és régi vásárlónknak, látogatónknak BOLDOG ÚJ ÉVET kívánunk! Az idei évet, mint az összes eddigit is leltárral indítjuk, így a rendeléseket tudjuk fogadni, de a rendelések feldolgozását és a csomagolást csak 2024.01.15-én tudjuk megkezdeni, azt követően fogunk tudni szállítani, így a leltár és ünnepek alatt beérkezett megrendelések után, leghamarabb

Tovább a cikkre »
Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft