A fenntartható kert: dombágyás II. rész

dombágyás

Cikkünk előző részében bemutattuk, hogy hogyan érdemes elkészíteni a dombágyást, most pedig megnézzük milyen növényeket érdemes ültetni az elkészült ágyásunkba. Emlékezzünk kicsit, mi is az a dombágyás? Tulajdonképpen egy olyan speciális komposztdomb, amelynek pozitív tulajdonságit kihasználva, fenntartható kertet alakíthatunk ki, amelynek földje magas tápanyag tartalommal és vízmegtartó képességével emelkedik ki a hagyományos ágyások köréből.  A komposztdombban lejátszódó bomlási folyamatok a tápanyagok mellett meleget is biztosítanak a növényeknek, ezért előbb vethetünk és előbb is takaríthatunk be, ha a növénytermesztés ezen módját választjuk. A domb kialakításának köszönhetően felével, vagy akár egyharmadával is megnövekszik a beültethető felület, így többet termelhetünk.

Mit ültethetünk a dombágyásba?

Gyakorlatilag bármit, de a szakemberek tanácsaira hagyatkozva az ültetett növények fajtája, sorrendje is elősegítheti, hogy kihozzuk a maximumot a kertünkből.

Fotó: CeGall – Permaculture

Egy dombágyás, vagy más néven bakhátas ágyás általában hat évig használható, ez idő alatt folyamatosan tömörödik, összeesik, de az alatta található talajt még sokáig táplálja. A bakhátat beültethetjük egyfajta növénnyel vagy vegyesen. Ha vegyesen vetünk, akkor a magasabbakat érdemes a domb tetejére rakni. Az évek során a tápanyagigényes növényektől az igénytelenekig haladva használjuk ki a magas ágyást.

  1. Az első évben talajzsaroló növényeket ültessünk, mivel a felszabaduló tápanyagok az első évben a legbőségesebbek. Ugyanakkor kerüljük a leveles zöldségeket (salátafélék, spenót, mángold), mivel ezekben felgyűlnek a nitrátok. Az első évben vessünk felülre paradicsomot, kukoricát, kelbimbót, brokkolit, paprikát; oldalra cukkinit, uborkát, zellert, karfiolt, káposztát, kelkáposztát.
  2. második évben nagy és közepes tápanyagigényű növényeket ültessünk. Az előzőeken túl karalábét, hagymát, sárgarépát, édeskömény, céklát és retket.
  3. harmadik évben ültessünk közepes és kis igényű növényeket, ettől az évtől vethetünk leveles zöldségeket. Kis igényű növények: karóbab, bokorbab, zöldborsó, egyéb fűszernövények.
  4. negyedik és az ötödik évben ültessünk epret, a gombabetegségek ellen a tövek közé vessünk vöröshagymát, fokhagymát, póréhagymát.
  5. hatodik évben dugjunk az ágyásba burgonyát, amely első osztályú talajjavító. Ha a hajtások elérik a 15 cm-es magasságot, kupacoljuk köréjük földet. A burgonya köztese lehet a hónapos retek, a gyökérfonálférgek ellen ültessünk bársonyvirágot.

Gondozás
A télre felkészülendő az ágyásra halmozzunk komposztot vagy érett trágyát 5 cm vastagságban, majd takarjuk le szalmával; hogy a szél ne bontsa meg a takarást, befedhetjük hálóval. Tavasszal gereblyézzük le a szalmát és a komposztot. Nyáron rendszeresen ellenőrizzük, hogy nem települtek-e be az ágyásba pockok, egerek vagy vakondok.

Források

  • Kertészkedés télen-nyáron. Bakhátas termesztés (5. csoport: 134. kártya)
  • Seléndy Szabolcs 1986. Dombágyásos kertművelés. (Biofüzetek 4.) Mezőgazdasági Kiadó. ISBN 963 232 280 0.
  • Wikipédia – Bakhátas magaságyás

Szólj hozzá!

akció : ECHO japán akkus gépek

Akcióban a japán ECHO 40V-os és 56V-os gépei is! Hatalmas kedvezmények!

A június hónap a japán ECHO márka akkumulátoros gépeiről szól! A promócióban 2024.06.30-ig, vagy az akciós készlet erejéig hatalmas kedvezményekkel lehet megvásárolni a hobbi és profi kategóriás akkumulátoros gépeket! Nézzük szerintünk mi a legjobb ajánlat Az akkumulátoros ECHO gépek jelenleg két nagy kategóriába sorolhatók: a hobbi – ház körüli felhasználásra készült kedvezőbb árfekvésű kerti eszközök

Tovább a cikkre »
Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft