Téli nyüglönc: még mindig sok a falevél, zöld-hulladék

zöld-hulladék komposzt ágdaráló

Az idei év decemberébe is úgy fogunk belépni, hogy még mindig nagyon sok fa tele van levéllel. Az elhúzódó jó-időnek ez most a böjtje, hiszen a legtöbb településen a zöld-hulladék elszállítás decembertől már szünetel és egészen tavaszig nem fogják elvinni az össze szedett leveleket, gallyakat. Mégis mit tegyünk? A zsákokba összegyűjtött levelek tavaszig nem maradhatnak nem kívánt kerti dísznek a kerítés mellett, de valamit mégiscsak kezdeni kellene vele, hiszen égetni is tilos már.

Keressünk hasznos megoldást

A zöld-hulladékot természetesen saját kontóra is el lehet szállíttatni, de van ennél sok jobb megoldás is. Mit tegyünk? A lehullott levelek nagy része kiválóan alkalmas az érzékenyebb növények takarására. Sokan használnak erre szalmát is, de sokat segíthetünk a növényeinknek, ha csak a lehulló leveleket is erre használjuk. Másik szuper ötlet a sövények és bokrok természetes tápanyagpótlása. Nem kell mást tennünk, csak a bokrok tövébe gereblyézni a leveleket. A tél folyamán ezek nagyrészt komposztálódnak, így tavaszra már alig marad nyoma, hogy a leveleket “szőnyeg alá söpörtük”, de ezzel az apró rendetlenséggel, rengeteg tápanyaghoz juttattuk kedvenc bukszusainkat. Ezek a legolcsóbb és leggyorsabb megoldások, amit egyszerűen megtehetünk!

Több a zöld-hulladék, kell segítség

Ha már betakartunk mindent, a bokrok aljánál is telt ház van, akkor érdemes szintet lépni és a valóban értékes komposztálásba belekezdeni. ha sok, nagyobb kerti-hulladékunk van és a konyhai zöldet is külön gyűjtjük, akkor mi sem természetesebb, mint végre egy saját komposztáló megalkotása, vagy megvásárlása. Egyszerű lécekből könnyedén készíthetünk komposztáló ládát, de szuper lehetőségek jönnek szembe a kereskedelmi láncok polcain is és önkormányzat is biztosít kedvező áron ilyesmit a lakosoknak. Érdemes utánakérdezni ennek! Ha már kész a komposztládánk bátran elkezdhetjük tölteni! Ha nagyon sok gallyat, ágat is összegyűjtöttünk az évben, akkor nagy segítség lehet egy megfelelő ágdaráló beszerzése is. Ennek köszönhetően nem csak kisebb helyen elfér a komposztálandó fahulladék, de gyorsabban is válik a komposzt felhasználható részévé.

Felmerülhet kérdésként, mit kezdjünk a tűlevelesekből származó zöld-hulladékkal?

Semmi pánik! A tűlevelek kiváló szervesanyagok a kert számára. Komposztként vagy mulcsként használva tápanyagokat és nedvességmegtartást biztosítanak a talajnak. Bár lassan bomlanak le, felaprítva és korlátozott mennyiségben használva hatékonyak. A savas kémhatású tűlevelek pH-értéke semlegessé válik a komposztálás során, így nem kell tartani attól, hogy a komposztunkat túl savanyítjuk. A tűlevelek komposztálásának előnye, hogy lazán tartja a komposzt dombot. Ez lehetővé teszi, hogy a komposzt szellős maradjon, ami magasabb hőmérsékletet és gyorsabb lebomlást eredményez. A fenyőtű lassabban bomlik le, mint más szerves anyagok a komposztban, még akkor is, ha a halom felmelegszik, ezért a tűlevelek arányát maximum 10%-ra korlátozzuk a teljes halom térfogatához képest.

Ágapríték: nem zöld-hulladék, hanem sokkal hasznosabb

Az ágaprító – ágdaráló gép egy olyan kerti gép, amely képes a metszésből, fakivágásból vagy sövényvágásból visszamaradt ágakat apró darabokra zúzni. Ez most a tavaszi metszések és első sövénynyírás idejében különösen aktuális kérdés! Az aprítékot többféleképpen felhasználhatod:

  • Komposztálhatod: a komposztálás egy természetes folyamat, amely során a szerves hulladék lebomlik és tápanyagokban gazdag humusszá alakul. Ezt a humuszt aztán visszajuttathatod a talajba, így javítva annak minőségét és termékenységét. A komposztáláshoz szükség van szén- és nitrogénforrásra, valamint nedvességre és levegőre. Az ágapríték tökéletesen alkalmas szénforrásként szolgálni, mivel segíti a levegő bejutását a komposzthalomba, és lassan bomlik le. Ha rendszeresen kevered az ágaprítéket a zöld hulladékkal (pl. fűnyesedék, gyümölcshéj), akkor hamarosan gazdag komposztot kaphatsz.
  • Mulcsozhatod: a mulcsozás egy olyan módszer, amely során a talaj felszínét valamilyen anyaggal (pl. ágapríték) befedjük. Ezáltal megvédjük a talajt a kiszáradástól, a túlhevüléstől és az eróziótól, valamint megakadályozzuk a gyomok növekedését. Az ágapríték ideális mulcsanyag, mivel nemcsak védi a talajt, hanem lassan lebomlás közben tápanyagokat is szolgáltat neki. Ha rendszeresen mulcsozod az ágyásaidat vagy a fák alját ágaprítékkel, akkor csökkentheted az öntözési és kapálási igényt, valamint javíthatod a növények egészségét és termését.
  • Tüzelheted: ha van otthon egy fatüzelésű kályhád vagy kandallód, akkor az ágaprítékot tüzelőanyagként is hasznosíthatod. Az ágapríték égése során kevesebb károsanyagot bocsát ki, mint a nyers faágak, és hosszabb ideig tartja a meleget. Az ágaprítékot azonban nem szabad nedvesen tüzelni, mert akkor korommal és kátránnyal tömíti el a kéményt. Ezért érdemes az ágaprítékot először megszárítani egy fedett helyen, majd jól összepréselni vagy zsákba tölteni.

Szólj hozzá!

Echo akció láncfűrész

Akcióban a japánok: ECHO tavaszi leárazás

Itt a tavasz, így az ECHO japán márka magyarországi forgalmazója rengeteg akcióval kedveskedik a kertészkedőknek. Legyen szó benzines gépekről vagy akár akkumulátoros eszközökről, most van itt az ideje válogatni a nagy múltú gépcsalád tagjaiból, hiszen kedvező árakon vásárolhatjuk meg ezeket a szuper eszközöket. Miért érdemes ECHO-t választani? A több mint 70 éves gyártó vállalkozás nem

Tovább a cikkre »
a tavasz egyik jellegzetes virága

Tavaszi gondolatok

A tavaszi kert rendezettségének és természetességének egyensúlya kulcsfontosságú a fenntartható és vizuálisan vonzó kerti tér kialakításához.

Tovább a cikkre »
2024 új év

Boldog Új Évet kívánunk!

Eljött 2024, így minden kedves új és régi vásárlónknak, látogatónknak BOLDOG ÚJ ÉVET kívánunk! Az idei évet, mint az összes eddigit is leltárral indítjuk, így a rendeléseket tudjuk fogadni, de a rendelések feldolgozását és a csomagolást csak 2024.01.15-én tudjuk megkezdeni, azt követően fogunk tudni szállítani, így a leltár és ünnepek alatt beérkezett megrendelések után, leghamarabb

Tovább a cikkre »
Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft