Itt van az ősz, itt van újra..

ősz - őszi kerti munkák

Annyi minden történt azóta, mégis mintha most lett volna, hogy egy éve is beköszöntött az ősz. Megjelennek az első színes levelek, az időjárás is kicsit csapadékosabb és hűvösebb már. Visszafordíthatatlanul elbúcsúzott a nyár és most új feladatok elé nézünk a kertben. Rengeteg a tennivaló, akkor is ha haszonnövényeket tartunk és akkor is ha pihenő kertünk van, Elindulhatnak az őszi munkák, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy jövőre ismét gyönyörű legyen a porta vagy szép legyen a termés.

Milyen őszi kerti munkák várnak ránk

Cserjék és évelők őszi metszése

Cserjék és évelők metszése és visszavágás ebben az időszakban időszerű, főleg akkor ha sárgult, száraz ágakat találunk, hiszen a növény egészségének és víz-háztartásának rendben tartásához ez elengedhetetlen. ha eddig nem tetted meg, akkor az orgona bokron elszáradt virág maradványokat is most érdemes levágni, hogy jövőre is sok, gyönyörű virággal díszítse a kertedet. A sövények utolsó metszését is ebben az időszakban érdemes elvégezni, mert ha kivárjuk a hidegebb időt, a a vágás utáni sebek nem tudnak regenerálódni. A szeptemberi napsütéses időszakot kivárva érdemes elővenni a sövényvágót, így hagyhatunk időt a növényeknek a regenerálódásra és cserébe tavasszal szép, dús sövény díszíti majd az udvarunkat.

Gyümölcsfák

A gyümölcsfák metszése is időszerű ha azt szeretnénk, hogy jövőre bő termésünk legyen, de nagyon fontos, hogy ezt is száraz, napsütéses időszakban végezzük. A különböző gyümölcsfák metszése növényenként eltérő, nem minden gyümölcsfát kell ősszel metszeni. A gyümölcstermő cserjéket (szeder, málna) érdemes ilyenkor metszeni, a száraz ágakat eltávolítani, illetve az öreg, vastag vesszők kb. negyedét érdemes levágni, így teret hagyhatunk az új, friss vesszők növekedésének. Az eperfa, cseresznye és meggyfa lombformázó metszése is szeptemberben időszerű, ezzel elkerülhetjük, hogy túl sok gyenge hajtást hozzon, amely rengeteg energiát vesz el a növénytől, illetve a kíván magasság megtartását célzó visszavágás is elvégezhető. A diófákat is ilyenkor érdemes megszabadítani a száraz gallyaktól, ágaktól. A télálló kúszónövények – a lilaakác és a vadszőlő visszavágását is most végezzük el. Ne felejtsük el a metszést követően lezárni a sebeket.

Mit ne metsszünk?

Vannak olyan növények, amelyeket nem érdemes megmetszeni vagy levágni ősszel, mert az elsárgult levelek védik az új hajtásokat a téli fagyoktól. Ezek a növények a díszfüvek és közepes termetű évelők, valamint a nem télálló cserjék, például a leanderek, amelyek a metszést követően hajlamosak új hajtásokat hozni, de ez a téli időszakra nem túl praktikus, hiszen lefagyhatnak az új hajtások, amennyiben kint telel a növény, még akkor is ha valamilyen szigetelő csomagolást kap.

Őszi ültetés

Az őszi időszakban számos virághagymát, virágot, hidegtűrő zöldségfélét és fát ültetünk. Hidegtűrő zöldség fokhagyma, a zöldsaláta, a brokkoli, a káposzta, a zöldbab, az uborka, a sütőtök. Virágok közül a rózsát, dáliát, árvácskát, körömvirágot érdemes ültetni, valamint a nevükkel ellentétben a tavaszi hagymás virágok, például a tulipán, nárcisz, és jácint hagymáit is ilyenkor szokás elültetni.

A mivel még nem fagyos a föld és könnyen ásható, ezért a szabad gyökerű fákat és cserjéket is ilyenkor ültessük. A konténeres növényeket is beszerezhetjük ilyenkor, hiszen az amúgy is konténerben érkező fák és cserjék életét nem befolyásolja a költözés, de az sem viseli meg őket, ha átkerülnek másik konténerbe,

Lehulló levek, komposzt

A lehullott leveleket több hasznos célra is felhasználhatjuk, lehet vele talajtakarást készíteni ahol szükséges, és mehet a komposztba is. Ha daráljuk az zöld hulladékot, akkor meggyorsítható a komposztálás folyamata és hamarabb nyerünk értékes tápanyagot a lehulló levelekből, emellett a komposzt anyagunk is kisebb helyet foglal. A friss komposzt dombunk megfelelő kezelés mellett kb egy év alatt válik humuszos, tápanyagban gazdag jól kiszórható anyaggá, amely kiválóan alkalmas az ágyások termőképességének javítására. Ha kivárjuk a lehullott levelek barnulását és száradását, akkor a komposztba kerülve kiváló szénforrást adnak a bomlási folyamathoz. A jó komposzthoz arra érdemes figyelmet fordítani, hogy jól alakítsuk a bele kerülő zöld és barna anyag arányát. A legszerencsésebb, ha 3 rész elszáradt levélhez kerül 1 rész zöld hulladék.

Ma már számos olyan gép áll rendelkezésre, amely megkönnyíti a lomb összetakarítását és a komposzt készítését is. Érdemes ágdarálót vásárolni, emellett olyan lombszívó készülékek is kaphatók, melyek darálják a felszívott lombmennyiséget, így már semmi más dolgunk nincs vele, csak a komposztra borítani. ha nagyobb mennyiségű lombot kell összetakarítani, akkor pedig érdemes egy nagy teljesítményű, motoros eszközt választani.

Talajtakarás

Ha nem minden megy a komposztba, akkor is találhatunk jó célt a lehullott lomb felhasználására, ágyások takarására és a fagyérzékeny növények védelmére is használhatjuk a leveleket. A növények tövét beborítva, vagy az ágyások tetején a korai hagymás növényeket is védhetjük a levelekkel a fagytól. Ezen felül akár szép őszi díszek is készíthetők, erre számos kreatív blog található, ahol remek ötleteket lehet gyűjteni.

Hagyhatunk bokrok alatt, védett helyen kis kupacokat, ha szeretnénk, ha sünök nálunk találnának menedéket, de egyben vigyázzunk is mikor takarítunk, mert találhatunk már elvackolt kis tüskéseket. Ha szeretnénk, hogy sünbarát legyen a kertünk, hagyjunk kis részeket, ahol elbújhatnak.

őszi kerti munkák

Őszi lemosó permetezés

A korszerű felfogás szerint érdemes és talán az egyik leghasznosabb dolog az őszi – októberi lemosó permetezés elvégzése, mert ezzel tudjuk a kártevők elszaporodását a leginkább megelőzni. A most elvégzett lemosó permetezéssel a már meglévő, áttelelő tojásokat, spórákat is el lehet pusztítani és a fertőzött levelek sem viszik tovább a betegséget jövőre. Ez a megoldás környezetbarát is, hiszen a kártevők mostani egyszerű lemosása megelőzi a későbbi erős vegyszerek használatának szükségességét is.

A vegetáló örökzöldeken kívül gyakorlatilag mindent érdemes lemosni, beleértve a kertünk fából készült tárgyait, díszeit, akár a kerítést és fáskamrát is, mert a repedésekben rengeteg kártevő bújik meg az őszi hidegek beálltakor, azzal a tervvel, hogy itt vészelik át a telet. Ha nekünk más tervünk van, akkor mindenképp érdemes erről gondoskodni. A gyepet is érdemes permetezni, mert a gombabetegségek csúnyán tönkretehetik azt és ha már elindul egy fertőzés, akkor sokkal nehezebb megállítani, mint megelőzni, akár napok alatt tönkremehet a pázsit, ha a gombafertőzés megjelenik. A lemosó permetezést érdemes bő permetlével, valóban lemosásként végezni, hogy a használt szer minden résbe bejusson, ám mindenekelőtt távolítsuk el a gyümölcsmúmiákat és a beteg részeket a növényeinkről.

Végezetül lássunk néhány eszközt, amelyre szükségünk lesz a munkák elvégzéséhez!

Szólj hozzá!

Echo akció láncfűrész

Akcióban a japánok: ECHO tavaszi leárazás

Itt a tavasz, így az ECHO japán márka magyarországi forgalmazója rengeteg akcióval kedveskedik a kertészkedőknek. Legyen szó benzines gépekről vagy akár akkumulátoros eszközökről, most van itt az ideje válogatni a nagy múltú gépcsalád tagjaiból, hiszen kedvező árakon vásárolhatjuk meg ezeket a szuper eszközöket. Miért érdemes ECHO-t választani? A több mint 70 éves gyártó vállalkozás nem

Tovább a cikkre »
a tavasz egyik jellegzetes virága

Tavaszi gondolatok

A tavaszi kert rendezettségének és természetességének egyensúlya kulcsfontosságú a fenntartható és vizuálisan vonzó kerti tér kialakításához.

Tovább a cikkre »
2024 új év

Boldog Új Évet kívánunk!

Eljött 2024, így minden kedves új és régi vásárlónknak, látogatónknak BOLDOG ÚJ ÉVET kívánunk! Az idei évet, mint az összes eddigit is leltárral indítjuk, így a rendeléseket tudjuk fogadni, de a rendelések feldolgozását és a csomagolást csak 2024.01.15-én tudjuk megkezdeni, azt követően fogunk tudni szállítani, így a leltár és ünnepek alatt beérkezett megrendelések után, leghamarabb

Tovább a cikkre »
Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft