Őszi kerti teendők II. rész – ágyások, lomb, komposzt

lomb

Már hullanak a levelek, egyre több munkát adva a kertben. A lehullott leveleket több hasznos célra is felhasználhatjuk, lehet vele talajtakarást készíteni ahol szükséges, és mehet a komposztba is. Ha daráljuk az zöld hulladékot, akkor meggyorsítható a komposztálás folyamata és hamarabb nyerünk értékes tápanyagot a lehulló levelekből, emellett a komposzt anyagunk is kisebb helyet foglal. A friss komposzt dombunk megfelelő kezelés mellett kb egy év alatt válik humuszos, tápanyagban gazdag jól kiszórható anyaggá, amely kiválóan alkalmas az ágyások termőképességének javítására. Ha kivárjuk a lehullott levelek barnulását és száradását, akkor a komposztba kerülve kiváló szénforrást adnak a bomlási folyamathoz. A jó komposzthoz arra érdemes figyelmet fordítani, hogy jól alakítsuk a bele kerülő zöld és barna anyag arányát. A legszerencsésebb, ha 3 rész elszáradt levélhez kerül 1 rész zöld hulladék.

Ma már számos olyan gép áll rendelkezésre, amely megkönnyíti a lomb összetakarítását és a komposzt készítését is. Érdemes ágdarálót vásárolni, emellett olyan lombszívó készülékek is kaphatók, melyek darálják a felszívott lombmennyiséget, így már semmi más dolgunk nincs vele, csak a komposztra borítani. ha nagyobb mennyiségű lombot kell összetakarítani, akkor pedig érdemes egy nagy teljesítményű, motoros eszközt választani. Itt egy kis segítség:

Ágyások

Ebben az időszakban érdemes felszedni a burgonyát és édesburgonyát is, így lassan valamennyi ágyásunk megüresedik. Az üres ágyásokat fel lehet ásni és trágyázni, a tavaly óta érett komposztot is fel lehet használni. Ha nem szükséges az ágyás trágyázása, akkor ültethetünk bele még lóbabot, rozst, ezek kiváló zöldtrágya nővények. A virágzásuk előtt, tavasszal, az első ültetéseket megelőzően egy hónappal érdemes beleforgatni talajba, ezzel egy vegyszermentes nitrogéntrágyázást végzünk, amelyet a friss ültetésű növényeink sokszorosan fognak meghálálni.

Mire jó még a lehullott falevél

Ha nem minden megy a komposztba, akkor is találhatunk jó célt a lehullott lomb felhasználására, ágyások takarására és a fagyérzékeny növények védelmére is használhatjuk a leveleket. A növények tövét beborítva, vagy az ágyások tetején a korai hagymás növényeket is védhetjük a levelekkel a fagytól. Ezen felül akár szép őszi díszek is készíthetők, erre számos kreatív blog található, ahol remek ötleteket lehet gyűjteni.

Hagyhatunk bokrok alatt, védett helyen kis kupacokat, ha szeretnénk, ha sünök nálunk találnának menedéket, de egyben vigyázzunk is mikor takarítunk, mert találhatunk már elvackolt kis tüskéseket. Ha szeretnénk, hogy sünbarát legyen a kertünk, hagyjunk kis részeket, ahol elbújhatnak.

falevél

Szólj hozzá!

Echo akció láncfűrész

Akcióban a japánok: ECHO tavaszi leárazás

Itt a tavasz, így az ECHO japán márka magyarországi forgalmazója rengeteg akcióval kedveskedik a kertészkedőknek. Legyen szó benzines gépekről vagy akár akkumulátoros eszközökről, most van itt az ideje válogatni a nagy múltú gépcsalád tagjaiból, hiszen kedvező árakon vásárolhatjuk meg ezeket a szuper eszközöket. Miért érdemes ECHO-t választani? A több mint 70 éves gyártó vállalkozás nem

Tovább a cikkre »
a tavasz egyik jellegzetes virága

Tavaszi gondolatok

A tavaszi kert rendezettségének és természetességének egyensúlya kulcsfontosságú a fenntartható és vizuálisan vonzó kerti tér kialakításához.

Tovább a cikkre »
2024 új év

Boldog Új Évet kívánunk!

Eljött 2024, így minden kedves új és régi vásárlónknak, látogatónknak BOLDOG ÚJ ÉVET kívánunk! Az idei évet, mint az összes eddigit is leltárral indítjuk, így a rendeléseket tudjuk fogadni, de a rendelések feldolgozását és a csomagolást csak 2024.01.15-én tudjuk megkezdeni, azt követően fogunk tudni szállítani, így a leltár és ünnepek alatt beérkezett megrendelések után, leghamarabb

Tovább a cikkre »
Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft