logo kertcoop kertigép áruház

Őszi kerti teendők II. rész – ágyások, lomb, komposzt

lomb

Már hullanak a levelek, egyre több munkát adva a kertben. A lehullott leveleket több hasznos célra is felhasználhatjuk, lehet vele talajtakarást készíteni ahol szükséges, és mehet a komposztba is. Ha daráljuk az zöld hulladékot, akkor meggyorsítható a komposztálás folyamata és hamarabb nyerünk értékes tápanyagot a lehulló levelekből, emellett a komposzt anyagunk is kisebb helyet foglal. A friss komposzt dombunk megfelelő kezelés mellett kb egy év alatt válik humuszos, tápanyagban gazdag jól kiszórható anyaggá, amely kiválóan alkalmas az ágyások termőképességének javítására. Ha kivárjuk a lehullott levelek barnulását és száradását, akkor a komposztba kerülve kiváló szénforrást adnak a bomlási folyamathoz. A jó komposzthoz arra érdemes figyelmet fordítani, hogy jól alakítsuk a bele kerülő zöld és barna anyag arányát. A legszerencsésebb, ha 3 rész elszáradt levélhez kerül 1 rész zöld hulladék.

Ma már számos olyan gép áll rendelkezésre, amely megkönnyíti a lomb összetakarítását és a komposzt készítését is. Érdemes ágdarálót vásárolni, emellett olyan lombszívó készülékek is kaphatók, melyek darálják a felszívott lombmennyiséget, így már semmi más dolgunk nincs vele, csak a komposztra borítani. ha nagyobb mennyiségű lombot kell összetakarítani, akkor pedig érdemes egy nagy teljesítményű, motoros eszközt választani. Itt egy kis segítség:

Ágyások

Ebben az időszakban érdemes felszedni a burgonyát és édesburgonyát is, így lassan valamennyi ágyásunk megüresedik. Az üres ágyásokat fel lehet ásni és trágyázni, a tavaly óta érett komposztot is fel lehet használni. Ha nem szükséges az ágyás trágyázása, akkor ültethetünk bele még lóbabot, rozst, ezek kiváló zöldtrágya nővények. A virágzásuk előtt, tavasszal, az első ültetéseket megelőzően egy hónappal érdemes beleforgatni talajba, ezzel egy vegyszermentes nitrogéntrágyázást végzünk, amelyet a friss ültetésű növényeink sokszorosan fognak meghálálni.

Mire jó még a lehullott falevél

Ha nem minden megy a komposztba, akkor is találhatunk jó célt a lehullott lomb felhasználására, ágyások takarására és a fagyérzékeny növények védelmére is használhatjuk a leveleket. A növények tövét beborítva, vagy az ágyások tetején a korai hagymás növényeket is védhetjük a levelekkel a fagytól. Ezen felül akár szép őszi díszek is készíthetők, erre számos kreatív blog található, ahol remek ötleteket lehet gyűjteni.

Hagyhatunk bokrok alatt, védett helyen kis kupacokat, ha szeretnénk, ha sünök nálunk találnának menedéket, de egyben vigyázzunk is mikor takarítunk, mert találhatunk már elvackolt kis tüskéseket. Ha szeretnénk, hogy sünbarát legyen a kertünk, hagyjunk kis részeket, ahol elbújhatnak.

falevél

Szólj hozzá!

FERTŐTLENÍTÉS

Nyári melegben a fertőtlenítés még fontosabb szerepet kap, a magas hőmérséklet és nedvesség ideális környezetet teremt a baktériumok számára.

Tovább a cikkre »
akció : ECHO japán akkus gépek

Akcióban a japán ECHO 40V-os és 56V-os gépei is! Hatalmas kedvezmények!

A június hónap a japán ECHO márka akkumulátoros gépeiről szól! A promócióban 2024.06.30-ig, vagy az akciós készlet erejéig hatalmas kedvezményekkel lehet megvásárolni a hobbi és profi kategóriás akkumulátoros gépeket! Nézzük szerintünk mi a legjobb ajánlat Az akkumulátoros ECHO gépek jelenleg két nagy kategóriába sorolhatók: a hobbi – ház körüli felhasználásra készült kedvezőbb árfekvésű kerti eszközök

Tovább a cikkre »
Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft