Őszi kerti teendők II. rész – ágyások, lomb, komposzt

lomb

Már hullanak a levelek, egyre több munkát adva a kertben. A lehullott leveleket több hasznos célra is felhasználhatjuk, lehet vele talajtakarást készíteni ahol szükséges, és mehet a komposztba is. Ha daráljuk az zöld hulladékot, akkor meggyorsítható a komposztálás folyamata és hamarabb nyerünk értékes tápanyagot a lehulló levelekből, emellett a komposzt anyagunk is kisebb helyet foglal. A friss komposzt dombunk megfelelő kezelés mellett kb egy év alatt válik humuszos, tápanyagban gazdag jól kiszórható anyaggá, amely kiválóan alkalmas az ágyások termőképességének javítására. Ha kivárjuk a lehullott levelek barnulását és száradását, akkor a komposztba kerülve kiváló szénforrást adnak a bomlási folyamathoz. A jó komposzthoz arra érdemes figyelmet fordítani, hogy jól alakítsuk a bele kerülő zöld és barna anyag arányát. A legszerencsésebb, ha 3 rész elszáradt levélhez kerül 1 rész zöld hulladék.

Ma már számos olyan gép áll rendelkezésre, amely megkönnyíti a lomb összetakarítását és a komposzt készítését is. Érdemes ágdarálót vásárolni, emellett olyan lombszívó készülékek is kaphatók, melyek darálják a felszívott lombmennyiséget, így már semmi más dolgunk nincs vele, csak a komposztra borítani. ha nagyobb mennyiségű lombot kell összetakarítani, akkor pedig érdemes egy nagy teljesítményű, motoros eszközt választani. Itt egy kis segítség:

Ágyások

Ebben az időszakban érdemes felszedni a burgonyát és édesburgonyát is, így lassan valamennyi ágyásunk megüresedik. Az üres ágyásokat fel lehet ásni és trágyázni, a tavaly óta érett komposztot is fel lehet használni. Ha nem szükséges az ágyás trágyázása, akkor ültethetünk bele még lóbabot, rozst, ezek kiváló zöldtrágya nővények. A virágzásuk előtt, tavasszal, az első ültetéseket megelőzően egy hónappal érdemes beleforgatni talajba, ezzel egy vegyszermentes nitrogéntrágyázást végzünk, amelyet a friss ültetésű növényeink sokszorosan fognak meghálálni.

Mire jó még a lehullott falevél

Ha nem minden megy a komposztba, akkor is találhatunk jó célt a lehullott lomb felhasználására, ágyások takarására és a fagyérzékeny növények védelmére is használhatjuk a leveleket. A növények tövét beborítva, vagy az ágyások tetején a korai hagymás növényeket is védhetjük a levelekkel a fagytól. Ezen felül akár szép őszi díszek is készíthetők, erre számos kreatív blog található, ahol remek ötleteket lehet gyűjteni.

Hagyhatunk bokrok alatt, védett helyen kis kupacokat, ha szeretnénk, ha sünök nálunk találnának menedéket, de egyben vigyázzunk is mikor takarítunk, mert találhatunk már elvackolt kis tüskéseket. Ha szeretnénk, hogy sünbarát legyen a kertünk, hagyjunk kis részeket, ahol elbújhatnak.

falevél

Szólj hozzá!

zöld-hulladék komposzt ágdaráló

Téli nyüglönc: még mindig sok a falevél, zöld-hulladék

Az idei év decemberébe is úgy fogunk belépni, hogy még mindig nagyon sok fa tele van levéllel. Az elhúzódó jó-időnek ez most a böjtje, hiszen a legtöbb településen a zöld-hulladék elszállítás decembertől már szünetel és egészen tavaszig nem fogják elvinni az össze szedett leveleket, gallyakat. Mégis mit tegyünk? A zsákokba összegyűjtött levelek tavaszig nem maradhatnak

Tovább a cikkre »
kertigépek téliesítése

A gépek téliesítése

Hosszúra nyúlik az ősz, a gépek téliesítése ilyen időben talán eszünkbe sem jut,hiszen egészen kellemes az idő, de mégis lassan érdemes felkészítenünk segítőtársainkat pihenőidejükre! Tippek a hosszabb élettartam és hatékony működés érdekében

Tovább a cikkre »
láncvezető akció 4+1 ajándék

Fűrészkiegészítők – láncvezetők csomagban! 4+1 ajándék

A láncfűrész kiegészítők szezonja következik, hiszen a legtöbben most, a téli – fűtési időszakra és a fakitermelés idejére veszik elő először a fűrészeiket! Ez a szezonnyitó időszakot most egy akcióval kezdjük! A legkedvezőbb ajánlatunk, az, hogy az alábbi kiegészítőket, láncvezetőket, fűrészláncokat, csillagkerekeket és betétgyűrűket is leáraztuk! Összeraktunk 5 db-os csomagokat, hogy ebből egyet ajándékba adjunk!

Tovább a cikkre »
ECHO

Japánok akcióban! Országos ECHO promóció

40 és 50 V-os akkus, valamint benzinmotoros ECHO gépek kedvezménnyel! Láncfűrészek és az 50 V-os kategória: a benzinmotoros láncfűrészek árkedvezménnyel kaphatók, az 50V-os akkus kategória gépei esetében, ha akkumulátorral vásárolod a gépet, akkor az akku ajándék, ennek az ára kerül elengedésre! 40 V-os akkus kategória Csomagban olcsóbb! Ez a jelenlegi akciónk jelmondata. Az ECHO 40V-os

Tovább a cikkre »
echo akció

A legjobb benzines láncfűrészek most extra kedvezménnyel

Az októberrel berobbantak az őszi akciók! Az összes közül az egyik legjobb a japán ECHO gépeire meghirdetett akció, melynek keretében néhány benzinmotoros és jó pár akkumulátoros gép is extra kedvezménnyel vásárolható meg. Hamarosan az akkus gépekre vonatkozó akciót is bemutatjuk, de most lássuk a nagy kedvenceket, a láncfűrészeket!

Tovább a cikkre »
Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft