Őszi kerti teendők III. rész – lemosó permetezés

permetezés

Azelőtt mindenki tavasszal permetezett, azon túl csak akkor, ha kártevő jelent meg a kertben. A korszerű felfogás szerint érdemes és talán az egyik leghasznosabb dolog az őszi lemosó permetezés elvégzése, mert ezzel tudjuk a kártevők elszaporodását a leginkább megelőzni. A most elvégzett lemosó permetezéssel a már meglévő, áttelelő tojásokat, spórákat is el lehet pusztítani és a fertőzött levelek sem viszik tovább a betegséget jövőre. Ez a megoldás környezetbarát is, hiszen a kártevők mostani egyszerű lemosása megelőzi a későbbi erős vegyszerek használatának szükségességét is. Egy a fontos, hogy ezt a feladatot a fagyok beállta előtt végezzük el, ha még nem tettük meg, akkor itt az idő!

Mely növényeket permetezzük most?

A vegetáló örökzöldeken kívül gyakorlatilag mindent érdemes lemosni, beleértve a kertünk fából készült tárgyait, díszeit, akár a kerítést és fáskamrát is, mert a repedésekben rengeteg kártevő bújik meg az őszi hidegek beálltakor, azzal a tervvel, hogy itt vészelik át a telet. Ha nekünk más tervünk van, akkor mindenképp érdemes erről gondoskodni. A gyepet is érdemes permetezni, mert a gombabetegségek csúnyán tönkretehetik azt és ha már elindul egy fertőzés, akkor sokkal nehezebb megállítani, mint megelőzni, akár napok alatt tönkremehet a pázsit, ha a gombafertőzés megjelenik. A lemosó permetezést érdemes bő permetlével, valóban lemosásként végezni, hogy a használt szer minden résbe bejusson, ám mindenekelőtt távolítsuk el a gyümölcsmúmiákat és a beteg részeket a növényeinkről.

Milyen permetszert használjunk?

Nem lehet egyértelmű választ adni! Mindenképp tudni kell, hogy a gyümölcsfáink vagy egyéb növényeink milyen fertőzéssel küzdöttek az év aktív szakaszában és ehhez mérten szükséges a permetszer kiválasztása. Az ízeltlábúak, mint tetvek, atkák, levélmolyok ellen a leghatékonyabbak az olajos szerek, mint a repceolaj, paraffinolaj. A gombák, baktériumok ellen réztartalmú szereket használjunk, míg a lisztharmat ellen a kéntartalmú szerek hatásosak.

Mi kell hatékony permetezéshez? Permetező! Mutatunk néhányat,a kisebbektől a nagyobbakig, hiszen a kert és a növények mérete nagyban meghatározza mekkora teljesítményű permetező gépet válasszunk!

Szólj hozzá!

zöld-hulladék komposzt ágdaráló

Téli nyüglönc: még mindig sok a falevél, zöld-hulladék

Az idei év decemberébe is úgy fogunk belépni, hogy még mindig nagyon sok fa tele van levéllel. Az elhúzódó jó-időnek ez most a böjtje, hiszen a legtöbb településen a zöld-hulladék elszállítás decembertől már szünetel és egészen tavaszig nem fogják elvinni az össze szedett leveleket, gallyakat. Mégis mit tegyünk? A zsákokba összegyűjtött levelek tavaszig nem maradhatnak

Tovább a cikkre »
kertigépek téliesítése

A gépek téliesítése

Hosszúra nyúlik az ősz, a gépek téliesítése ilyen időben talán eszünkbe sem jut,hiszen egészen kellemes az idő, de mégis lassan érdemes felkészítenünk segítőtársainkat pihenőidejükre! Tippek a hosszabb élettartam és hatékony működés érdekében

Tovább a cikkre »
láncvezető akció 4+1 ajándék

Fűrészkiegészítők – láncvezetők csomagban! 4+1 ajándék

A láncfűrész kiegészítők szezonja következik, hiszen a legtöbben most, a téli – fűtési időszakra és a fakitermelés idejére veszik elő először a fűrészeiket! Ez a szezonnyitó időszakot most egy akcióval kezdjük! A legkedvezőbb ajánlatunk, az, hogy az alábbi kiegészítőket, láncvezetőket, fűrészláncokat, csillagkerekeket és betétgyűrűket is leáraztuk! Összeraktunk 5 db-os csomagokat, hogy ebből egyet ajándékba adjunk!

Tovább a cikkre »
ECHO

Japánok akcióban! Országos ECHO promóció

40 és 50 V-os akkus, valamint benzinmotoros ECHO gépek kedvezménnyel! Láncfűrészek és az 50 V-os kategória: a benzinmotoros láncfűrészek árkedvezménnyel kaphatók, az 50V-os akkus kategória gépei esetében, ha akkumulátorral vásárolod a gépet, akkor az akku ajándék, ennek az ára kerül elengedésre! 40 V-os akkus kategória Csomagban olcsóbb! Ez a jelenlegi akciónk jelmondata. Az ECHO 40V-os

Tovább a cikkre »
echo akció

A legjobb benzines láncfűrészek most extra kedvezménnyel

Az októberrel berobbantak az őszi akciók! Az összes közül az egyik legjobb a japán ECHO gépeire meghirdetett akció, melynek keretében néhány benzinmotoros és jó pár akkumulátoros gép is extra kedvezménnyel vásárolható meg. Hamarosan az akkus gépekre vonatkozó akciót is bemutatjuk, de most lássuk a nagy kedvenceket, a láncfűrészeket!

Tovább a cikkre »
Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft