Őszi kerti teendők III. rész – lemosó permetezés

permetezés

Azelőtt mindenki tavasszal permetezett, azon túl csak akkor, ha kártevő jelent meg a kertben. A korszerű felfogás szerint érdemes és talán az egyik leghasznosabb dolog az őszi lemosó permetezés elvégzése, mert ezzel tudjuk a kártevők elszaporodását a leginkább megelőzni. A most elvégzett lemosó permetezéssel a már meglévő, áttelelő tojásokat, spórákat is el lehet pusztítani és a fertőzött levelek sem viszik tovább a betegséget jövőre. Ez a megoldás környezetbarát is, hiszen a kártevők mostani egyszerű lemosása megelőzi a későbbi erős vegyszerek használatának szükségességét is. Egy a fontos, hogy ezt a feladatot a fagyok beállta előtt végezzük el, ha még nem tettük meg, akkor itt az idő!

Mely növényeket permetezzük most?

A vegetáló örökzöldeken kívül gyakorlatilag mindent érdemes lemosni, beleértve a kertünk fából készült tárgyait, díszeit, akár a kerítést és fáskamrát is, mert a repedésekben rengeteg kártevő bújik meg az őszi hidegek beálltakor, azzal a tervvel, hogy itt vészelik át a telet. Ha nekünk más tervünk van, akkor mindenképp érdemes erről gondoskodni. A gyepet is érdemes permetezni, mert a gombabetegségek csúnyán tönkretehetik azt és ha már elindul egy fertőzés, akkor sokkal nehezebb megállítani, mint megelőzni, akár napok alatt tönkremehet a pázsit, ha a gombafertőzés megjelenik. A lemosó permetezést érdemes bő permetlével, valóban lemosásként végezni, hogy a használt szer minden résbe bejusson, ám mindenekelőtt távolítsuk el a gyümölcsmúmiákat és a beteg részeket a növényeinkről.

Milyen permetszert használjunk?

Nem lehet egyértelmű választ adni! Mindenképp tudni kell, hogy a gyümölcsfáink vagy egyéb növényeink milyen fertőzéssel küzdöttek az év aktív szakaszában és ehhez mérten szükséges a permetszer kiválasztása. Az ízeltlábúak, mint tetvek, atkák, levélmolyok ellen a leghatékonyabbak az olajos szerek, mint a repceolaj, paraffinolaj. A gombák, baktériumok ellen réztartalmú szereket használjunk, míg a lisztharmat ellen a kéntartalmú szerek hatásosak.

Mi kell hatékony permetezéshez? Permetező! Mutatunk néhányat,a kisebbektől a nagyobbakig, hiszen a kert és a növények mérete nagyban meghatározza mekkora teljesítményű permetező gépet válasszunk!

Szólj hozzá!

Echo akció láncfűrész

Akcióban a japánok: ECHO tavaszi leárazás

Itt a tavasz, így az ECHO japán márka magyarországi forgalmazója rengeteg akcióval kedveskedik a kertészkedőknek. Legyen szó benzines gépekről vagy akár akkumulátoros eszközökről, most van itt az ideje válogatni a nagy múltú gépcsalád tagjaiból, hiszen kedvező árakon vásárolhatjuk meg ezeket a szuper eszközöket. Miért érdemes ECHO-t választani? A több mint 70 éves gyártó vállalkozás nem

Tovább a cikkre »
a tavasz egyik jellegzetes virága

Tavaszi gondolatok

A tavaszi kert rendezettségének és természetességének egyensúlya kulcsfontosságú a fenntartható és vizuálisan vonzó kerti tér kialakításához.

Tovább a cikkre »
2024 új év

Boldog Új Évet kívánunk!

Eljött 2024, így minden kedves új és régi vásárlónknak, látogatónknak BOLDOG ÚJ ÉVET kívánunk! Az idei évet, mint az összes eddigit is leltárral indítjuk, így a rendeléseket tudjuk fogadni, de a rendelések feldolgozását és a csomagolást csak 2024.01.15-én tudjuk megkezdeni, azt követően fogunk tudni szállítani, így a leltár és ünnepek alatt beérkezett megrendelések után, leghamarabb

Tovább a cikkre »
Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft