Őszi kerti teendők I. rész – metszés és ültetés

őszi kerti munkák

Viszonylag hamar beköszöntött az ősz, megnövekedett a csapadék mennyisége és egyre hidegebbek a nappalok, az éjszakák pedig már 10 fok alatt vannak. Akinek nincs kertje, vagy friss kert tulajdonos, az gondolhatja, hogy itt a pihenés ideje, de ez nem így van, most még számos olyan teendő van a kertben, amelyet nem szabad kihagyni ahhoz, hogy az ősz hátralévő részében is szép legyen a birtokunk és tavasszal minden növényünk egészségesen keljen majd új életre.

Metszés – sövényvágás

Cserjék és évelők metszése és visszavágás ebben az időszakban időszerű, főleg akkor ha sárgult, száraz ágakat találunk, hiszen a növény egészségének és víz-háztartásának rendben tartásához ez elengedhetetlen. ha eddig nem tetted meg, akkor az orgona bokron elszáradt virág maradványokat is most érdemes levágni, hogy jövőre is sok, gyönyörű virággal díszítse a kertedet. A sövények utolsó metszését is ebben az időszakban érdemes elvégezni, mert ha kivárjuk a hidegebb időt, a a vágás utáni sebek nem tudnak regenerálódni. A szeptemberi napsütéses időszakot kivárva érdemes elővenni a sövényvágót, így hagyhatunk időt a növényeknek a regenerálódásra és cserébe tavasszal szép, dús sövény díszíti majd az udvarunkat.

A gyümölcsfák metszése is időszerű ha azt szeretnénk, hogy jövőre bő termésünk legyen, de nagyon fontos, hogy ezt is száraz, napsütéses időszakban végezzük. A különböző gyümölcsfák metszése növényenként eltérő, nem minden gyümölcsfát kell ősszel metszeni. A gyümölcstermő cserjéket (szeder, málna) érdemes ilyenkor metszeni, a száraz ágakat eltávolítani, illetve az öreg, vastag vesszők kb. negyedét érdemes levágni, így teret hagyhatunk az új, friss vesszők növekedésének. Az eperfa, cseresznye és meggyfa lombformázó metszése is szeptemberben időszerű, ezzel elkerülhetjük, hogy túl sok gyenge hajtást hozzon, amely rengeteg energiát vesz el a növénytől, illetve a kíván magasság megtartását célzó visszavágás is elvégezhető. A diófákat is ilyenkor érdemes megszabadítani a száraz gallyaktól, ágaktól. A télálló kúszónövények – a lilaakác és a vadszőlő visszavágását is most végezzük el. Ne felejtsük el a metszést követően lezárni a sebeket.

Vannak olyan növények, amelyeket nem érdemes megmetszeni vagy levágni ősszel, mert az elsárgult levelek védik az új hajtásokat a téli fagyoktól. Ezek a növények a díszfüvek és közepes termetű évelők, valamint a nem télálló cserjék, például a leanderek, amelyek a metszést követően hajlamosak új hajtásokat hozni, de ez a téli időszakra nem túl praktikus, hiszen lefagyhatnak az új hajtások, amennyiben kint telel a növény, még akkor is ha valamilyen szigetelő csomagolást kap.

Ültetés

Az őszi időszakban számos virághagymát, virágot, hidegtűrő zöldségfélét és fát ültetünk. Hidegtűrő zöldség fokhagyma, a zöldsaláta, a brokkoli, a káposzta, a zöldbab, az uborka, a sütőtök. Virágok közül a rózsát, dáliát, árvácskát, körömvirágot érdemes ültetni, valamint a nevükkel ellentétben a tavaszi hagymás virágok, például a tulipán, nárcisz, és jácint hagymáit is ilyenkor szokás elültetni.

A mivel még nem fagyos a föld és könnyen ásható, ezért a szabad gyökerű fákat és cserjéket is ilyenkor ültessük. A konténeres növényeket is beszerezhetjük ilyenkor, hiszen az amúgy is konténerben érkező fák és cserjék életét nem befolyásolja a költözés, de az sem viseli meg őket, ha átkerülnek másik konténerbe,

Még egy nagyon fontos dolog, amit ne felejtsünk el!

Jönnek a fagyok! A nem télálló növényeinket ne felejtsük el bevinni, mert ilyenkor már jöhetnek az első éjszakai fagyok, amit nem biztos hogy kibírnak a növényeink.

Az őszi metszéshez és kerti munkákhoz szükséged lehet gépekre is!

Szólj hozzá!

Echo akció láncfűrész

Akcióban a japánok: ECHO tavaszi leárazás

Itt a tavasz, így az ECHO japán márka magyarországi forgalmazója rengeteg akcióval kedveskedik a kertészkedőknek. Legyen szó benzines gépekről vagy akár akkumulátoros eszközökről, most van itt az ideje válogatni a nagy múltú gépcsalád tagjaiból, hiszen kedvező árakon vásárolhatjuk meg ezeket a szuper eszközöket. Miért érdemes ECHO-t választani? A több mint 70 éves gyártó vállalkozás nem

Tovább a cikkre »
a tavasz egyik jellegzetes virága

Tavaszi gondolatok

A tavaszi kert rendezettségének és természetességének egyensúlya kulcsfontosságú a fenntartható és vizuálisan vonzó kerti tér kialakításához.

Tovább a cikkre »
2024 új év

Boldog Új Évet kívánunk!

Eljött 2024, így minden kedves új és régi vásárlónknak, látogatónknak BOLDOG ÚJ ÉVET kívánunk! Az idei évet, mint az összes eddigit is leltárral indítjuk, így a rendeléseket tudjuk fogadni, de a rendelések feldolgozását és a csomagolást csak 2024.01.15-én tudjuk megkezdeni, azt követően fogunk tudni szállítani, így a leltár és ünnepek alatt beérkezett megrendelések után, leghamarabb

Tovább a cikkre »
Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft