Fűnyírás szabályok – amit tudni érdemes

Az idei évtől 3 fűnyíró modellel bővült az ECHO magyarországi kínálata, így aktuálissá vált, hogy segítsünk a fűnyíráshoz kapcsolódó alapszabályokban is. A fűnyírás egy megosztó “sport”, általában vagy utálja, vagy nagyon szereti az ember, de ha úgy csináljuk, ahogy azt kell és szép lesz a pázsitunk, akkor valószínűleg magát a tevékenységet is megkedvelhetjük kicsit! 🙂 A kényelmes fűnyírás alappillére a területre alkalmas fűnyíró, amelyet jól kiválasztva máris könnyebb a feladat elvégzése. Nem mindegy mekkora területre választunk gépet és az is fontos, hogy milyen terepviszonyok között dolgozunk. Választhatunk önjáró gépet is, így gyakorlatilag erőkifejtést sem igényel a munka, csak irányban kell tartani a fűnyírót, gurul magától. Ez máris jól hangzik! És most nézzük, hogy milyen szabályokat érdemes betartani?

Takarítsunk! Szedjünk össze mindent ami zavarhatja a munkát, vagy balesetveszélyt okoz. Ágak, kövek tönkretehetik, csorbíthatják a fűnyírókést és egyéb hibákat is okozhatnak, emellett a nyírás közben a gép alól kirepülő kavicsok is veszélyforrást jelentenek.

Ellenőrizzük a fűnyírókést! Az életlen kés egyeletlen vágást biztosít, emellett roncsolja a szálakat, így nem csak nem lesz szép az eredmény, de ártunk a fűszálaknak is. Évente egy-két alkalommal érdemes megélezni a kést, amennyiben törött, csorba, hibás, akkor cseréljük ki!

Minden esetben átfedéssel dolgozzunk: ahogy végigtoljuk a fűnyírót, a következő vonalat úgy válasszuk meg, hogy néhány centis átfedésben legyen az előzővel. Így nem marad ki egyetlen fűszál sem. Fontos az irány is! Ha előző héten jobbról balra haladtunk, akkor most menjünk visszafelé, így a vágás irányát változtatva egységes lesz a felület!

Mulcsozás vagy fűgyűjtés? Mindkettőnek megvan a maga előnye! Mulcsozáskor a gép egészen apróra vágja a lenyírt szálakat, így az természetes zöldtrágyaként ottmarad a gyepen. A nyári időszakban érdemes alkalmazni, mert megóvja a gyepet a kiszáradástól, de figyelni kell, hogy ne túl sűrűn tegyük, hiszen a vastagon elterülő mulcsréteg összefilcesedhet, ezáltal viszont gátolja a talaj oxigén ellátását. Ha a gyepet mulcsozó géppel vágjuk, akkor érdemes gyepszellőztetőt is használni. Az ECHO DLM-310/46P és DLM-310/46SP fűnyírói rendelkeznek mulcsozás funkcióval, fűgyűjtó zsákkal is. Így az aktuális szezonhoz és feladathoz minden esetben alkalmasak.

Vágásmagasság? Ne nyírjuk túl rövidre! Az ajánlott vágásmagasság a gyepfajtától függ, ez minden esetben fel van tüntetve a fűmagon amit vásárolunk. Ha ezt nem tudjuk, akkor is vannak szabályok, amelyeket érdemes figyelembe venni. Ha túl rövidre vágjuk a szálakat, akkor védtelenné válik a gyep, kiszáradhat gyorsan, főleg a nagy melegben. Ha kicsit hosszabbra hagyjuk a fűszálakat, akkor nagyobb terjedelmet ér a nap, így erősebb és egészségesebb felületet kapunk és a gyomok szaporodása is lassabbá válik. Az ECHO akkumulátoros fűnyírói 5-7 vágásmagasságot biztosítanak, így az időjárás, gyepfajta és terepviszonyok együtteséhez könnyedén be tudjuk állítani az optimális magasságot!

Fűnyírás

Szólj hozzá!

Echo akció láncfűrész

Akcióban a japánok: ECHO tavaszi leárazás

Itt a tavasz, így az ECHO japán márka magyarországi forgalmazója rengeteg akcióval kedveskedik a kertészkedőknek. Legyen szó benzines gépekről vagy akár akkumulátoros eszközökről, most van itt az ideje válogatni a nagy múltú gépcsalád tagjaiból, hiszen kedvező árakon vásárolhatjuk meg ezeket a szuper eszközöket. Miért érdemes ECHO-t választani? A több mint 70 éves gyártó vállalkozás nem

Tovább a cikkre »
a tavasz egyik jellegzetes virága

Tavaszi gondolatok

A tavaszi kert rendezettségének és természetességének egyensúlya kulcsfontosságú a fenntartható és vizuálisan vonzó kerti tér kialakításához.

Tovább a cikkre »
2024 új év

Boldog Új Évet kívánunk!

Eljött 2024, így minden kedves új és régi vásárlónknak, látogatónknak BOLDOG ÚJ ÉVET kívánunk! Az idei évet, mint az összes eddigit is leltárral indítjuk, így a rendeléseket tudjuk fogadni, de a rendelések feldolgozását és a csomagolást csak 2024.01.15-én tudjuk megkezdeni, azt követően fogunk tudni szállítani, így a leltár és ünnepek alatt beérkezett megrendelések után, leghamarabb

Tovább a cikkre »
Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft