Fűnyírás szabályok – amit tudni érdemes

Az idei évtől 3 fűnyíró modellel bővült az ECHO magyarországi kínálata, így aktuálissá vált, hogy segítsünk a fűnyíráshoz kapcsolódó alapszabályokban is. A fűnyírás egy megosztó “sport”, általában vagy utálja, vagy nagyon szereti az ember, de ha úgy csináljuk, ahogy azt kell és szép lesz a pázsitunk, akkor valószínűleg magát a tevékenységet is megkedvelhetjük kicsit! 🙂 A kényelmes fűnyírás alappillére a területre alkalmas fűnyíró, amelyet jól kiválasztva máris könnyebb a feladat elvégzése. Nem mindegy mekkora területre választunk gépet és az is fontos, hogy milyen terepviszonyok között dolgozunk. Választhatunk önjáró gépet is, így gyakorlatilag erőkifejtést sem igényel a munka, csak irányban kell tartani a fűnyírót, gurul magától. Ez máris jól hangzik! És most nézzük, hogy milyen szabályokat érdemes betartani?

Takarítsunk! Szedjünk össze mindent ami zavarhatja a munkát, vagy balesetveszélyt okoz. Ágak, kövek tönkretehetik, csorbíthatják a fűnyírókést és egyéb hibákat is okozhatnak, emellett a nyírás közben a gép alól kirepülő kavicsok is veszélyforrást jelentenek.

Ellenőrizzük a fűnyírókést! Az életlen kés egyeletlen vágást biztosít, emellett roncsolja a szálakat, így nem csak nem lesz szép az eredmény, de ártunk a fűszálaknak is. Évente egy-két alkalommal érdemes megélezni a kést, amennyiben törött, csorba, hibás, akkor cseréljük ki!

Minden esetben átfedéssel dolgozzunk: ahogy végigtoljuk a fűnyírót, a következő vonalat úgy válasszuk meg, hogy néhány centis átfedésben legyen az előzővel. Így nem marad ki egyetlen fűszál sem. Fontos az irány is! Ha előző héten jobbról balra haladtunk, akkor most menjünk visszafelé, így a vágás irányát változtatva egységes lesz a felület!

Mulcsozás vagy fűgyűjtés? Mindkettőnek megvan a maga előnye! Mulcsozáskor a gép egészen apróra vágja a lenyírt szálakat, így az természetes zöldtrágyaként ottmarad a gyepen. A nyári időszakban érdemes alkalmazni, mert megóvja a gyepet a kiszáradástól, de figyelni kell, hogy ne túl sűrűn tegyük, hiszen a vastagon elterülő mulcsréteg összefilcesedhet, ezáltal viszont gátolja a talaj oxigén ellátását. Ha a gyepet mulcsozó géppel vágjuk, akkor érdemes gyepszellőztetőt is használni. Az ECHO DLM-310/46P és DLM-310/46SP fűnyírói rendelkeznek mulcsozás funkcióval, fűgyűjtó zsákkal is. Így az aktuális szezonhoz és feladathoz minden esetben alkalmasak.

Vágásmagasság? Ne nyírjuk túl rövidre! Az ajánlott vágásmagasság a gyepfajtától függ, ez minden esetben fel van tüntetve a fűmagon amit vásárolunk. Ha ezt nem tudjuk, akkor is vannak szabályok, amelyeket érdemes figyelembe venni. Ha túl rövidre vágjuk a szálakat, akkor védtelenné válik a gyep, kiszáradhat gyorsan, főleg a nagy melegben. Ha kicsit hosszabbra hagyjuk a fűszálakat, akkor nagyobb terjedelmet ér a nap, így erősebb és egészségesebb felületet kapunk és a gyomok szaporodása is lassabbá válik. Az ECHO akkumulátoros fűnyírói 5-7 vágásmagasságot biztosítanak, így az időjárás, gyepfajta és terepviszonyok együtteséhez könnyedén be tudjuk állítani az optimális magasságot!

Fűnyírás

Szólj hozzá!

zöld-hulladék komposzt ágdaráló

Téli nyüglönc: még mindig sok a falevél, zöld-hulladék

Az idei év decemberébe is úgy fogunk belépni, hogy még mindig nagyon sok fa tele van levéllel. Az elhúzódó jó-időnek ez most a böjtje, hiszen a legtöbb településen a zöld-hulladék elszállítás decembertől már szünetel és egészen tavaszig nem fogják elvinni az össze szedett leveleket, gallyakat. Mégis mit tegyünk? A zsákokba összegyűjtött levelek tavaszig nem maradhatnak

Tovább a cikkre »
kertigépek téliesítése

A gépek téliesítése

Hosszúra nyúlik az ősz, a gépek téliesítése ilyen időben talán eszünkbe sem jut,hiszen egészen kellemes az idő, de mégis lassan érdemes felkészítenünk segítőtársainkat pihenőidejükre! Tippek a hosszabb élettartam és hatékony működés érdekében

Tovább a cikkre »
láncvezető akció 4+1 ajándék

Fűrészkiegészítők – láncvezetők csomagban! 4+1 ajándék

A láncfűrész kiegészítők szezonja következik, hiszen a legtöbben most, a téli – fűtési időszakra és a fakitermelés idejére veszik elő először a fűrészeiket! Ez a szezonnyitó időszakot most egy akcióval kezdjük! A legkedvezőbb ajánlatunk, az, hogy az alábbi kiegészítőket, láncvezetőket, fűrészláncokat, csillagkerekeket és betétgyűrűket is leáraztuk! Összeraktunk 5 db-os csomagokat, hogy ebből egyet ajándékba adjunk!

Tovább a cikkre »
ECHO

Japánok akcióban! Országos ECHO promóció

40 és 50 V-os akkus, valamint benzinmotoros ECHO gépek kedvezménnyel! Láncfűrészek és az 50 V-os kategória: a benzinmotoros láncfűrészek árkedvezménnyel kaphatók, az 50V-os akkus kategória gépei esetében, ha akkumulátorral vásárolod a gépet, akkor az akku ajándék, ennek az ára kerül elengedésre! 40 V-os akkus kategória Csomagban olcsóbb! Ez a jelenlegi akciónk jelmondata. Az ECHO 40V-os

Tovább a cikkre »
echo akció

A legjobb benzines láncfűrészek most extra kedvezménnyel

Az októberrel berobbantak az őszi akciók! Az összes közül az egyik legjobb a japán ECHO gépeire meghirdetett akció, melynek keretében néhány benzinmotoros és jó pár akkumulátoros gép is extra kedvezménnyel vásárolható meg. Hamarosan az akkus gépekre vonatkozó akciót is bemutatjuk, de most lássuk a nagy kedvenceket, a láncfűrészeket!

Tovább a cikkre »
Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft