Téli nyüglönc: még mindig sok a falevél, zöld-hulladék

zöld-hulladék komposzt ágdaráló

Az idei év decemberébe is úgy fogunk belépni, hogy még mindig nagyon sok fa tele van levéllel. Az elhúzódó jó-időnek ez most a böjtje, hiszen a legtöbb településen a zöld-hulladék elszállítás decembertől már szünetel és egészen tavaszig nem fogják elvinni az össze szedett leveleket, gallyakat. Mégis mit tegyünk? A zsákokba összegyűjtött levelek tavaszig nem maradhatnak nem kívánt kerti dísznek a kerítés mellett, de valamit mégiscsak kezdeni kellene vele, hiszen égetni is tilos már.

Keressünk hasznos megoldást

A zöld-hulladékot természetesen saját kontóra is el lehet szállíttatni, de van ennél sok jobb megoldás is. Mit tegyünk? A lehullott levelek nagy része kiválóan alkalmas az érzékenyebb növények takarására. Sokan használnak erre szalmát is, de sokat segíthetünk a növényeinknek, ha csak a lehulló leveleket is erre használjuk. Másik szuper ötlet a sövények és bokrok természetes tápanyagpótlása. Nem kell mást tennünk, csak a bokrok tövébe gereblyézni a leveleket. A tél folyamán ezek nagyrészt komposztálódnak, így tavaszra már alig marad nyoma, hogy a leveleket “szőnyeg alá söpörtük”, de ezzel az apró rendetlenséggel, rengeteg tápanyaghoz juttattuk kedvenc bukszusainkat. Ezek a legolcsóbb és leggyorsabb megoldások, amit egyszerűen megtehetünk!

Több a zöld-hulladék, kell segítség

Ha már betakartunk mindent, a bokrok aljánál is telt ház van, akkor érdemes szintet lépni és a valóban értékes komposztálásba belekezdeni. ha sok, nagyobb kerti-hulladékunk van és a konyhai zöldet is külön gyűjtjük, akkor mi sem természetesebb, mint végre egy saját komposztáló megalkotása, vagy megvásárlása. Egyszerű lécekből könnyedén készíthetünk komposztáló ládát, de szuper lehetőségek jönnek szembe a kereskedelmi láncok polcain is és önkormányzat is biztosít kedvező áron ilyesmit a lakosoknak. Érdemes utánakérdezni ennek! Ha már kész a komposztládánk bátran elkezdhetjük tölteni! Ha nagyon sok gallyat, ágat is összegyűjtöttünk az évben, akkor nagy segítség lehet egy megfelelő ágdaráló beszerzése is. Ennek köszönhetően nem csak kisebb helyen elfér a komposztálandó fahulladék, de gyorsabban is válik a komposzt felhasználható részévé.

Felmerülhet kérdésként, mit kezdjünk a tűlevelesekből származó zöld-hulladékkal?

Semmi pánik! A tűlevelek kiváló szervesanyagok a kert számára. Komposztként vagy mulcsként használva tápanyagokat és nedvességmegtartást biztosítanak a talajnak. Bár lassan bomlanak le, felaprítva és korlátozott mennyiségben használva hatékonyak. A savas kémhatású tűlevelek pH-értéke semlegessé válik a komposztálás során, így nem kell tartani attól, hogy a komposztunkat túl savanyítjuk. A tűlevelek komposztálásának előnye, hogy lazán tartja a komposzt dombot. Ez lehetővé teszi, hogy a komposzt szellős maradjon, ami magasabb hőmérsékletet és gyorsabb lebomlást eredményez. A fenyőtű lassabban bomlik le, mint más szerves anyagok a komposztban, még akkor is, ha a halom felmelegszik, ezért a tűlevelek arányát maximum 10%-ra korlátozzuk a teljes halom térfogatához képest.

Ágapríték: nem zöld-hulladék, hanem sokkal hasznosabb

Az ágaprító – ágdaráló gép egy olyan kerti gép, amely képes a metszésből, fakivágásból vagy sövényvágásból visszamaradt ágakat apró darabokra zúzni. Ez most a tavaszi metszések és első sövénynyírás idejében különösen aktuális kérdés! Az aprítékot többféleképpen felhasználhatod:

  • Komposztálhatod: a komposztálás egy természetes folyamat, amely során a szerves hulladék lebomlik és tápanyagokban gazdag humusszá alakul. Ezt a humuszt aztán visszajuttathatod a talajba, így javítva annak minőségét és termékenységét. A komposztáláshoz szükség van szén- és nitrogénforrásra, valamint nedvességre és levegőre. Az ágapríték tökéletesen alkalmas szénforrásként szolgálni, mivel segíti a levegő bejutását a komposzthalomba, és lassan bomlik le. Ha rendszeresen kevered az ágaprítéket a zöld hulladékkal (pl. fűnyesedék, gyümölcshéj), akkor hamarosan gazdag komposztot kaphatsz.
  • Mulcsozhatod: a mulcsozás egy olyan módszer, amely során a talaj felszínét valamilyen anyaggal (pl. ágapríték) befedjük. Ezáltal megvédjük a talajt a kiszáradástól, a túlhevüléstől és az eróziótól, valamint megakadályozzuk a gyomok növekedését. Az ágapríték ideális mulcsanyag, mivel nemcsak védi a talajt, hanem lassan lebomlás közben tápanyagokat is szolgáltat neki. Ha rendszeresen mulcsozod az ágyásaidat vagy a fák alját ágaprítékkel, akkor csökkentheted az öntözési és kapálási igényt, valamint javíthatod a növények egészségét és termését.
  • Tüzelheted: ha van otthon egy fatüzelésű kályhád vagy kandallód, akkor az ágaprítékot tüzelőanyagként is hasznosíthatod. Az ágapríték égése során kevesebb károsanyagot bocsát ki, mint a nyers faágak, és hosszabb ideig tartja a meleget. Az ágaprítékot azonban nem szabad nedvesen tüzelni, mert akkor korommal és kátránnyal tömíti el a kéményt. Ezért érdemes az ágaprítékot először megszárítani egy fedett helyen, majd jól összepréselni vagy zsákba tölteni.

Szólj hozzá!

Echo akció láncfűrész

Akcióban a japánok: ECHO tavaszi leárazás

Itt a tavasz, így az ECHO japán márka magyarországi forgalmazója rengeteg akcióval kedveskedik a kertészkedőknek. Legyen szó benzines gépekről vagy akár akkumulátoros eszközökről, most van itt az ideje válogatni a nagy múltú gépcsalád tagjaiból, hiszen kedvező árakon vásárolhatjuk meg ezeket a szuper eszközöket. Miért érdemes ECHO-t választani? A több mint 70 éves gyártó vállalkozás nem

Tovább a cikkre »
a tavasz egyik jellegzetes virága

Tavaszi gondolatok

A tavaszi kert rendezettségének és természetességének egyensúlya kulcsfontosságú a fenntartható és vizuálisan vonzó kerti tér kialakításához.

Tovább a cikkre »
Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft