logo kertcoop kertigép áruház

Kullancs invázió – kullancsok ellen hatékonyan

kullancs a kertben

Országszerte rengeteg a kullancs, ez alól nem kivétel a kertünk sem, szinte bárhol összetalálkozhatunk velük. Mivel kullancsok hordozhatnak fertőző betegségeket, fontos megtenni az óvintézkedéseket a kullancscsípések megelőzése és azok elleni védekezés érdekében. A kullancsok veszélyt jelentenek mind az emberekre, mind a háziállatainkra, ezért elengedhetetlen, hogy foglalkozzunk a témával.

Ha szeretnél házi kullancsirtást végezni a kertedben, itt van néhány módszer, amelyek segíthetnek:

Rendszeres kaszálás és tisztítás: A kullancsok szeretnek magas fűben és sűrű növényzetben elrejtőzni, ezért fontos, hogy rendszeresen kaszáld le a füvet, és tartsd karban a kertet. Távolítsd el a lehullott leveleket, a bozótos részeket és más olyan területeket rendszeresen tisztítsd, ahol a kullancsok könnyen elbújhatnak.

Kullancsriasztó növények: Van néhány növény, amelyek természetes módon taszítják a kullancsokat. Például az erős illatú növények, mint a rozmaring, a fokhagyma, az erdei árvacsalán és az oroszlánszáj, hatékonyak lehetnek a kullancsok távol tartásában. Ültess ezekből a növényekből a kertedbe, különösen a kert határához közel.

Kullancsriasztó permetezőszerek: Vannak kertészeti permetezőszerek, amelyek hatékonyak lehetnek a kullancsok ellen. Kérj tanácsot egy helyi kertészetben vagy kertészeti szakembernél, hogy milyen kullancsriasztó szereket lehet használni a területeden. Vedd figyelembe a beporzó rovarok védelmét, akkor permetezz, amikor ők nem repülnek!

Nem kullancsbarát kerti tervezés: Amikor tervezed a kertedet, fontos figyelembe venni a kullancsok preferált élőhelyeit. Kerüld el a sűrűn beültetett, árnyékos és párás területeket, ahol a kullancsok jól érzik magukat. Tervezz nyitottabb területeket, ahol a napfény könnyen áthatolhat és szárazabb a talaj.

Kullancsokat távol tartó akadályok: Fontolóra veheted a kullancsokat távol tartó akadályok, például kerti útburkolatok, kavicságyak használatát. A kullancsok nehezen mozognak ezeken a felületeken, és kevésbé valószínű, hogy eljutnak a lakóterületre.

Népi – hagyományos módszerek a kullancsok ellen – hatásukra egyes felhasználók esküsznek, de nem tényszerűen bizonyított egyik sem:

  1. Eukaliptuszolaj: A kullancsok nem kedvelik az erős illatú olajokat. Keverj össze 15-20 csepp eukaliptuszolajat egy liter vízzel, majd helyezd egy permetezőbe. Permetezd meg vele a ruháidat és a kitett bőrfelületeket. Fontos azonban, hogy az eukaliptuszolajat csak megfelelően hígítva használd, mert koncentrált formában irritálhatja a bőrt.
  2. Citromfűolaj: A citromfűolaj is hatékony lehet a kullancsok ellen. Keverj össze 10-15 csepp citromfűolajat egy liter vízzel, majd permetezd meg vele a kertet és a növényeket. Vigyázz, hogy ne permetezd közvetlenül az érzékeny növényekre, mert az olaj károsíthatja azokat.
  3. Kámforolaj: A kámforolajat is használhatod természetes kullancsriasztóként. Keverj össze 10-15 csepp kámforolajat egy liter vízzel, majd permetezd meg vele a ruháidat és a kertet. A kámforolajat is csak hígítva használd, mivel nagyobb koncentrációban mérgező lehet.
  4. Fokhagyma: A fokhagyma erős illata nem tetszik a kullancsoknak. Főzz össze néhány gerezd fokhagymát vízzel, majd hagyd állni egy éjszakán át. Szűrd le a fokhagymás vizet, és permetezd meg vele a kertet és a növényeket.

Ezek a természetes permetezőszerek segíthetnek a kullancsok távol tartásában, nem nyújtanak teljes védelmet. Ha nagyobb kullancsproblémával vagy fertőzött területen élsz, érdemes lehet konzultálni egy helyi kertészeti vagy egészségügyi szakemberrel a hatékonyabb védekezési módszerekért.

Akár vegyszert, akár természetes anyagot permetezel, erre rendkívül jó permetezőket tudunk neked ajánlani!

Ha nincs fűkaszád, vagy fűnyíród, amivel kitakaríthatod a sűrű növényzetet, ahol megbújnak a kullancsok, akkor erre is ajánlunk neked néhány kedvező lehetőséget

Szólj hozzá!

FERTŐTLENÍTÉS

Nyári melegben a fertőtlenítés még fontosabb szerepet kap, a magas hőmérséklet és nedvesség ideális környezetet teremt a baktériumok számára.

Tovább a cikkre »
akció : ECHO japán akkus gépek

Akcióban a japán ECHO 40V-os és 56V-os gépei is! Hatalmas kedvezmények!

A június hónap a japán ECHO márka akkumulátoros gépeiről szól! A promócióban 2024.06.30-ig, vagy az akciós készlet erejéig hatalmas kedvezményekkel lehet megvásárolni a hobbi és profi kategóriás akkumulátoros gépeket! Nézzük szerintünk mi a legjobb ajánlat Az akkumulátoros ECHO gépek jelenleg két nagy kategóriába sorolhatók: a hobbi – ház körüli felhasználásra készült kedvezőbb árfekvésű kerti eszközök

Tovább a cikkre »
Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft