Kullancs invázió – kullancsok ellen hatékonyan

kullancs a kertben

Országszerte rengeteg a kullancs, ez alól nem kivétel a kertünk sem, szinte bárhol összetalálkozhatunk velük. Mivel kullancsok hordozhatnak fertőző betegségeket, fontos megtenni az óvintézkedéseket a kullancscsípések megelőzése és azok elleni védekezés érdekében. A kullancsok veszélyt jelentenek mind az emberekre, mind a háziállatainkra, ezért elengedhetetlen, hogy foglalkozzunk a témával.

Ha szeretnél házi kullancsirtást végezni a kertedben, itt van néhány módszer, amelyek segíthetnek:

Rendszeres kaszálás és tisztítás: A kullancsok szeretnek magas fűben és sűrű növényzetben elrejtőzni, ezért fontos, hogy rendszeresen kaszáld le a füvet, és tartsd karban a kertet. Távolítsd el a lehullott leveleket, a bozótos részeket és más olyan területeket rendszeresen tisztítsd, ahol a kullancsok könnyen elbújhatnak.

Kullancsriasztó növények: Van néhány növény, amelyek természetes módon taszítják a kullancsokat. Például az erős illatú növények, mint a rozmaring, a fokhagyma, az erdei árvacsalán és az oroszlánszáj, hatékonyak lehetnek a kullancsok távol tartásában. Ültess ezekből a növényekből a kertedbe, különösen a kert határához közel.

Kullancsriasztó permetezőszerek: Vannak kertészeti permetezőszerek, amelyek hatékonyak lehetnek a kullancsok ellen. Kérj tanácsot egy helyi kertészetben vagy kertészeti szakembernél, hogy milyen kullancsriasztó szereket lehet használni a területeden. Vedd figyelembe a beporzó rovarok védelmét, akkor permetezz, amikor ők nem repülnek!

Nem kullancsbarát kerti tervezés: Amikor tervezed a kertedet, fontos figyelembe venni a kullancsok preferált élőhelyeit. Kerüld el a sűrűn beültetett, árnyékos és párás területeket, ahol a kullancsok jól érzik magukat. Tervezz nyitottabb területeket, ahol a napfény könnyen áthatolhat és szárazabb a talaj.

Kullancsokat távol tartó akadályok: Fontolóra veheted a kullancsokat távol tartó akadályok, például kerti útburkolatok, kavicságyak használatát. A kullancsok nehezen mozognak ezeken a felületeken, és kevésbé valószínű, hogy eljutnak a lakóterületre.

Népi – hagyományos módszerek a kullancsok ellen – hatásukra egyes felhasználók esküsznek, de nem tényszerűen bizonyított egyik sem:

  1. Eukaliptuszolaj: A kullancsok nem kedvelik az erős illatú olajokat. Keverj össze 15-20 csepp eukaliptuszolajat egy liter vízzel, majd helyezd egy permetezőbe. Permetezd meg vele a ruháidat és a kitett bőrfelületeket. Fontos azonban, hogy az eukaliptuszolajat csak megfelelően hígítva használd, mert koncentrált formában irritálhatja a bőrt.
  2. Citromfűolaj: A citromfűolaj is hatékony lehet a kullancsok ellen. Keverj össze 10-15 csepp citromfűolajat egy liter vízzel, majd permetezd meg vele a kertet és a növényeket. Vigyázz, hogy ne permetezd közvetlenül az érzékeny növényekre, mert az olaj károsíthatja azokat.
  3. Kámforolaj: A kámforolajat is használhatod természetes kullancsriasztóként. Keverj össze 10-15 csepp kámforolajat egy liter vízzel, majd permetezd meg vele a ruháidat és a kertet. A kámforolajat is csak hígítva használd, mivel nagyobb koncentrációban mérgező lehet.
  4. Fokhagyma: A fokhagyma erős illata nem tetszik a kullancsoknak. Főzz össze néhány gerezd fokhagymát vízzel, majd hagyd állni egy éjszakán át. Szűrd le a fokhagymás vizet, és permetezd meg vele a kertet és a növényeket.

Ezek a természetes permetezőszerek segíthetnek a kullancsok távol tartásában, nem nyújtanak teljes védelmet. Ha nagyobb kullancsproblémával vagy fertőzött területen élsz, érdemes lehet konzultálni egy helyi kertészeti vagy egészségügyi szakemberrel a hatékonyabb védekezési módszerekért.

Akár vegyszert, akár természetes anyagot permetezel, erre rendkívül jó permetezőket tudunk neked ajánlani!

Ha nincs fűkaszád, vagy fűnyíród, amivel kitakaríthatod a sűrű növényzetet, ahol megbújnak a kullancsok, akkor erre is ajánlunk neked néhány kedvező lehetőséget

Szólj hozzá!

Echo akció láncfűrész

Akcióban a japánok: ECHO tavaszi leárazás

Itt a tavasz, így az ECHO japán márka magyarországi forgalmazója rengeteg akcióval kedveskedik a kertészkedőknek. Legyen szó benzines gépekről vagy akár akkumulátoros eszközökről, most van itt az ideje válogatni a nagy múltú gépcsalád tagjaiból, hiszen kedvező árakon vásárolhatjuk meg ezeket a szuper eszközöket. Miért érdemes ECHO-t választani? A több mint 70 éves gyártó vállalkozás nem

Tovább a cikkre »
a tavasz egyik jellegzetes virága

Tavaszi gondolatok

A tavaszi kert rendezettségének és természetességének egyensúlya kulcsfontosságú a fenntartható és vizuálisan vonzó kerti tér kialakításához.

Tovább a cikkre »
2024 új év

Boldog Új Évet kívánunk!

Eljött 2024, így minden kedves új és régi vásárlónknak, látogatónknak BOLDOG ÚJ ÉVET kívánunk! Az idei évet, mint az összes eddigit is leltárral indítjuk, így a rendeléseket tudjuk fogadni, de a rendelések feldolgozását és a csomagolást csak 2024.01.15-én tudjuk megkezdeni, azt követően fogunk tudni szállítani, így a leltár és ünnepek alatt beérkezett megrendelések után, leghamarabb

Tovább a cikkre »
Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft