Ágaprítók és komposztálás

ágaprító

Ha szereted a kertészkedést, és szeretnéd a kerti hulladékot hasznosan felhasználni, akkor érdemes beszerezned egy ágaprító – ágdaráló gépet. Ezzel a praktikus kerti géppel nemcsak időt és pénzt spórolhatsz meg, hanem a környezetet is óvhatod. Lássuk, miért jó, ha van ágaprító – ágdaráló gép otthon!

Az ágaprító – ágdaráló gép egy olyan kerti gép, amely képes a metszésből, fakivágásból vagy sövényvágásból visszamaradt ágakat apró darabokra zúzni. Ez most a tavaszi metszések és első sövénynyírás idejében különösen aktuális kérdés! Az aprítékot többféleképpen felhasználhatod:

  • Komposztálhatod: a komposztálás egy természetes folyamat, amely során a szerves hulladék lebomlik és tápanyagokban gazdag humusszá alakul. Ezt a humuszt aztán visszajuttathatod a talajba, így javítva annak minőségét és termékenységét. A komposztáláshoz szükség van szén- és nitrogénforrásra, valamint nedvességre és levegőre. Az ágapríték tökéletesen alkalmas szénforrásként szolgálni, mivel segíti a levegő bejutását a komposzthalomba, és lassan bomlik le. Ha rendszeresen kevered az ágaprítéket a zöld hulladékkal (pl. fűnyesedék, gyümölcshéj), akkor hamarosan gazdag komposztot kaphatsz.
  • Mulcsozhatod: a mulcsozás egy olyan módszer, amely során a talaj felszínét valamilyen anyaggal (pl. ágapríték) befedjük. Ezáltal megvédjük a talajt a kiszáradástól, a túlhevüléstől és az eróziótól, valamint megakadályozzuk a gyomok növekedését. Az ágapríték ideális mulcsanyag, mivel nemcsak védi a talajt, hanem lassan lebomlás közben tápanyagokat is szolgáltat neki. Ha rendszeresen mulcsozod az ágyásaidat vagy a fák alját ágaprítékkel, akkor csökkentheted az öntözési és kapálási igényt, valamint javíthatod a növények egészségét és termését.
  • Tüzelheted: ha van otthon egy fatüzelésű kályhád vagy kandallód, akkor az ágaprítékot tüzelőanyagként is hasznosíthatod. Az ágapríték égése során kevesebb károsanyagot bocsát ki, mint a nyers faágak, és hosszabb ideig tartja a meleget. Az ágaprítékot azonban nem szabad nedvesen tüzelni, mert akkor korommal és kátránnyal tömíti el a kéményt. Ezért érdemes az ágaprítékot először megszárítani egy fedett helyen, majd jól összepréselni vagy zsákba tölteni.

    Szólj hozzá!

    Echo akció láncfűrész

    Akcióban a japánok: ECHO tavaszi leárazás

    Itt a tavasz, így az ECHO japán márka magyarországi forgalmazója rengeteg akcióval kedveskedik a kertészkedőknek. Legyen szó benzines gépekről vagy akár akkumulátoros eszközökről, most van itt az ideje válogatni a nagy múltú gépcsalád tagjaiból, hiszen kedvező árakon vásárolhatjuk meg ezeket a szuper eszközöket. Miért érdemes ECHO-t választani? A több mint 70 éves gyártó vállalkozás nem

    Tovább a cikkre »
    a tavasz egyik jellegzetes virága

    Tavaszi gondolatok

    A tavaszi kert rendezettségének és természetességének egyensúlya kulcsfontosságú a fenntartható és vizuálisan vonzó kerti tér kialakításához.

    Tovább a cikkre »
    2024 új év

    Boldog Új Évet kívánunk!

    Eljött 2024, így minden kedves új és régi vásárlónknak, látogatónknak BOLDOG ÚJ ÉVET kívánunk! Az idei évet, mint az összes eddigit is leltárral indítjuk, így a rendeléseket tudjuk fogadni, de a rendelések feldolgozását és a csomagolást csak 2024.01.15-én tudjuk megkezdeni, azt követően fogunk tudni szállítani, így a leltár és ünnepek alatt beérkezett megrendelések után, leghamarabb

    Tovább a cikkre »
    Elem hozzáadva a kosárhoz.
    0 elemek - Ft