logo kertcoop kertigép áruház

Ágaprítók és komposztálás

ágaprító

Ha szereted a kertészkedést, és szeretnéd a kerti hulladékot hasznosan felhasználni, akkor érdemes beszerezned egy ágaprító – ágdaráló gépet. Ezzel a praktikus kerti géppel nemcsak időt és pénzt spórolhatsz meg, hanem a környezetet is óvhatod. Lássuk, miért jó, ha van ágaprító – ágdaráló gép otthon!

Az ágaprító – ágdaráló gép egy olyan kerti gép, amely képes a metszésből, fakivágásból vagy sövényvágásból visszamaradt ágakat apró darabokra zúzni. Ez most a tavaszi metszések és első sövénynyírás idejében különösen aktuális kérdés! Az aprítékot többféleképpen felhasználhatod:

 • Komposztálhatod: a komposztálás egy természetes folyamat, amely során a szerves hulladék lebomlik és tápanyagokban gazdag humusszá alakul. Ezt a humuszt aztán visszajuttathatod a talajba, így javítva annak minőségét és termékenységét. A komposztáláshoz szükség van szén- és nitrogénforrásra, valamint nedvességre és levegőre. Az ágapríték tökéletesen alkalmas szénforrásként szolgálni, mivel segíti a levegő bejutását a komposzthalomba, és lassan bomlik le. Ha rendszeresen kevered az ágaprítéket a zöld hulladékkal (pl. fűnyesedék, gyümölcshéj), akkor hamarosan gazdag komposztot kaphatsz.
 • Mulcsozhatod: a mulcsozás egy olyan módszer, amely során a talaj felszínét valamilyen anyaggal (pl. ágapríték) befedjük. Ezáltal megvédjük a talajt a kiszáradástól, a túlhevüléstől és az eróziótól, valamint megakadályozzuk a gyomok növekedését. Az ágapríték ideális mulcsanyag, mivel nemcsak védi a talajt, hanem lassan lebomlás közben tápanyagokat is szolgáltat neki. Ha rendszeresen mulcsozod az ágyásaidat vagy a fák alját ágaprítékkel, akkor csökkentheted az öntözési és kapálási igényt, valamint javíthatod a növények egészségét és termését.
 • Tüzelheted: ha van otthon egy fatüzelésű kályhád vagy kandallód, akkor az ágaprítékot tüzelőanyagként is hasznosíthatod. Az ágapríték égése során kevesebb károsanyagot bocsát ki, mint a nyers faágak, és hosszabb ideig tartja a meleget. Az ágaprítékot azonban nem szabad nedvesen tüzelni, mert akkor korommal és kátránnyal tömíti el a kéményt. Ezért érdemes az ágaprítékot először megszárítani egy fedett helyen, majd jól összepréselni vagy zsákba tölteni.

  Szólj hozzá!

  FERTŐTLENÍTÉS

  Nyári melegben a fertőtlenítés még fontosabb szerepet kap, a magas hőmérséklet és nedvesség ideális környezetet teremt a baktériumok számára.

  Tovább a cikkre »
  akció : ECHO japán akkus gépek

  Akcióban a japán ECHO 40V-os és 56V-os gépei is! Hatalmas kedvezmények!

  A június hónap a japán ECHO márka akkumulátoros gépeiről szól! A promócióban 2024.06.30-ig, vagy az akciós készlet erejéig hatalmas kedvezményekkel lehet megvásárolni a hobbi és profi kategóriás akkumulátoros gépeket! Nézzük szerintünk mi a legjobb ajánlat Az akkumulátoros ECHO gépek jelenleg két nagy kategóriába sorolhatók: a hobbi – ház körüli felhasználásra készült kedvezőbb árfekvésű kerti eszközök

  Tovább a cikkre »
  Elem hozzáadva a kosárhoz.
  0 elemek - Ft