logo kertcoop kertigép áruház

Őszi kerti teendők III. rész – lemosó permetezés

permetezés

Azelőtt mindenki tavasszal permetezett, azon túl csak akkor, ha kártevő jelent meg a kertben. A korszerű felfogás szerint érdemes és talán az egyik leghasznosabb dolog az őszi lemosó permetezés elvégzése, mert ezzel tudjuk a kártevők elszaporodását a leginkább megelőzni. A most elvégzett lemosó permetezéssel a már meglévő, áttelelő tojásokat, spórákat is el lehet pusztítani és a fertőzött levelek sem viszik tovább a betegséget jövőre. Ez a megoldás környezetbarát is, hiszen a kártevők mostani egyszerű lemosása megelőzi a későbbi erős vegyszerek használatának szükségességét is. Egy a fontos, hogy ezt a feladatot a fagyok beállta előtt végezzük el, ha még nem tettük meg, akkor itt az idő!

Mely növényeket permetezzük most?

A vegetáló örökzöldeken kívül gyakorlatilag mindent érdemes lemosni, beleértve a kertünk fából készült tárgyait, díszeit, akár a kerítést és fáskamrát is, mert a repedésekben rengeteg kártevő bújik meg az őszi hidegek beálltakor, azzal a tervvel, hogy itt vészelik át a telet. Ha nekünk más tervünk van, akkor mindenképp érdemes erről gondoskodni. A gyepet is érdemes permetezni, mert a gombabetegségek csúnyán tönkretehetik azt és ha már elindul egy fertőzés, akkor sokkal nehezebb megállítani, mint megelőzni, akár napok alatt tönkremehet a pázsit, ha a gombafertőzés megjelenik. A lemosó permetezést érdemes bő permetlével, valóban lemosásként végezni, hogy a használt szer minden résbe bejusson, ám mindenekelőtt távolítsuk el a gyümölcsmúmiákat és a beteg részeket a növényeinkről.

Milyen permetszert használjunk?

Nem lehet egyértelmű választ adni! Mindenképp tudni kell, hogy a gyümölcsfáink vagy egyéb növényeink milyen fertőzéssel küzdöttek az év aktív szakaszában és ehhez mérten szükséges a permetszer kiválasztása. Az ízeltlábúak, mint tetvek, atkák, levélmolyok ellen a leghatékonyabbak az olajos szerek, mint a repceolaj, paraffinolaj. A gombák, baktériumok ellen réztartalmú szereket használjunk, míg a lisztharmat ellen a kéntartalmú szerek hatásosak.

Mi kell hatékony permetezéshez? Permetező! Mutatunk néhányat,a kisebbektől a nagyobbakig, hiszen a kert és a növények mérete nagyban meghatározza mekkora teljesítményű permetező gépet válasszunk!

Szólj hozzá!

tavaszi időjárás

A tavasz: változékony időjárás

A tavasz változékony időjárásával a kerti munkák során különösen fontos a rugalmasság és az előrelátás. Az időjárás gyakori ingadozásai – köztük eső, hűvös éjszakák, esetleges késői fagyok – kihívások elé állíthatják a kertészeket. Fagyvédelem: Késői fagyok még mindig előfordulhatnak, ezért fontos, hogy legyen kéznél valamilyen fagyvédő anyag, például agrotextil vagy régi lepedő, amellyel éjszakára letakarhatja

Tovább a cikkre »
Echo akció láncfűrész

Akcióban a japánok: ECHO tavaszi leárazás

Itt a tavasz, így az ECHO japán márka magyarországi forgalmazója rengeteg akcióval kedveskedik a kertészkedőknek. Legyen szó benzines gépekről vagy akár akkumulátoros eszközökről, most van itt az ideje válogatni a nagy múltú gépcsalád tagjaiból, hiszen kedvező árakon vásárolhatjuk meg ezeket a szuper eszközöket. Miért érdemes ECHO-t választani? A több mint 70 éves gyártó vállalkozás nem

Tovább a cikkre »
Elem hozzáadva a kosárhoz.
14 elemek - 4.059.345 Ft