Ágaprítók és komposztálás

ágaprító

Ha szereted a kertészkedést, és szeretnéd a kerti hulladékot hasznosan felhasználni, akkor érdemes beszerezned egy ágaprító – ágdaráló gépet. Ezzel a praktikus kerti géppel nemcsak időt és pénzt spórolhatsz meg, hanem a környezetet is óvhatod. Lássuk, miért jó, ha van ágaprító – ágdaráló gép otthon!

Az ágaprító – ágdaráló gép egy olyan kerti gép, amely képes a metszésből, fakivágásból vagy sövényvágásból visszamaradt ágakat apró darabokra zúzni. Ez most a tavaszi metszések és első sövénynyírás idejében különösen aktuális kérdés! Az aprítékot többféleképpen felhasználhatod:

  • Komposztálhatod: a komposztálás egy természetes folyamat, amely során a szerves hulladék lebomlik és tápanyagokban gazdag humusszá alakul. Ezt a humuszt aztán visszajuttathatod a talajba, így javítva annak minőségét és termékenységét. A komposztáláshoz szükség van szén- és nitrogénforrásra, valamint nedvességre és levegőre. Az ágapríték tökéletesen alkalmas szénforrásként szolgálni, mivel segíti a levegő bejutását a komposzthalomba, és lassan bomlik le. Ha rendszeresen kevered az ágaprítéket a zöld hulladékkal (pl. fűnyesedék, gyümölcshéj), akkor hamarosan gazdag komposztot kaphatsz.
  • Mulcsozhatod: a mulcsozás egy olyan módszer, amely során a talaj felszínét valamilyen anyaggal (pl. ágapríték) befedjük. Ezáltal megvédjük a talajt a kiszáradástól, a túlhevüléstől és az eróziótól, valamint megakadályozzuk a gyomok növekedését. Az ágapríték ideális mulcsanyag, mivel nemcsak védi a talajt, hanem lassan lebomlás közben tápanyagokat is szolgáltat neki. Ha rendszeresen mulcsozod az ágyásaidat vagy a fák alját ágaprítékkel, akkor csökkentheted az öntözési és kapálási igényt, valamint javíthatod a növények egészségét és termését.
  • Tüzelheted: ha van otthon egy fatüzelésű kályhád vagy kandallód, akkor az ágaprítékot tüzelőanyagként is hasznosíthatod. Az ágapríték égése során kevesebb károsanyagot bocsát ki, mint a nyers faágak, és hosszabb ideig tartja a meleget. Az ágaprítékot azonban nem szabad nedvesen tüzelni, mert akkor korommal és kátránnyal tömíti el a kéményt. Ezért érdemes az ágaprítékot először megszárítani egy fedett helyen, majd jól összepréselni vagy zsákba tölteni.

    Szólj hozzá!

    tavaszi időjárás

    A tavasz: változékony időjárás

    A tavasz változékony időjárásával a kerti munkák során különösen fontos a rugalmasság és az előrelátás. Az időjárás gyakori ingadozásai – köztük eső, hűvös éjszakák, esetleges késői fagyok – kihívások elé állíthatják a kertészeket. Fagyvédelem: Késői fagyok még mindig előfordulhatnak, ezért fontos, hogy legyen kéznél valamilyen fagyvédő anyag, például agrotextil vagy régi lepedő, amellyel éjszakára letakarhatja

    Tovább a cikkre »
    Echo akció láncfűrész

    Akcióban a japánok: ECHO tavaszi leárazás

    Itt a tavasz, így az ECHO japán márka magyarországi forgalmazója rengeteg akcióval kedveskedik a kertészkedőknek. Legyen szó benzines gépekről vagy akár akkumulátoros eszközökről, most van itt az ideje válogatni a nagy múltú gépcsalád tagjaiból, hiszen kedvező árakon vásárolhatjuk meg ezeket a szuper eszközöket. Miért érdemes ECHO-t választani? A több mint 70 éves gyártó vállalkozás nem

    Tovább a cikkre »
    Elem hozzáadva a kosárhoz.
    0 elemek - Ft