Büdös Margit, Büdös bogár, Poloska… Nekem mindegy hogy hívod, csak tartsd távol!

poloska

Sokan irtózunk a poloska féléktől, melyek nem csak rémes szagukkal okoznak kellemetlenséget a lakásban, teraszokon és a kertben, de növényeink egyik rettegett kártevője, rengeteg termést tesznek tönkre, hiszen leginkább ezek nedveit szívogatják, de nem riadnak meg attól sem, ha magát a növényt kell károsítani. A poloskák tavasztól jelen vannak a természetben, mégis a nyári idő végével kezdjük igazán érzékelni jelenlétüket mert a várható hűvös elől menekülve fokozatosan elkezdenek melegebb helyeket keresni az átteleléshez. Ilyenkor érzékeljük, hogy tele a terasz, az erkély, a ház fala, de ha óvatlanok vagyunk és nyitva marad egy ablak, akkor bizony a lakást is ellephetik ezek a nem túl szívesen látott rovarok.

A legtöbb bajt az ázsiai márványpoloska és a zöld vándorpoloskák okozzák, és valóban, ezekre a kis rémségekre nincsenek olyan természetes ellenségek, amelyek hatékonyan szabályoznák a populációjukat. Mégis mit tehetünk?

Poloska a kertben

A poloska pusztítása számos zöldség- és gabonanövényen, gyümölcsökön és különböző dísz- és gyomnövényeken is megfigyelhető. A paradicsom, szója, gyapot, bab és lóbab világszerte a legjelentősebb károkat szenvedi el tőle. A kukoricán, brokkolin, napraforgón, uborkán, tökön, paprikán is észlelték a kártételét. A poloska alapvetően bármely növényrészt megtámad és szívogatja, de különösen kedveli a növekvő hajtásokat és a, terméseket. A zöldségnövények termésein, különösen a paradicsom bogyóján jelentős kárt tud okozni. A szívásnyom körül a szövet elbarnul, foltos lesz, és a térfogata csökken. Ennek eredményeként az egész termés elszárad, fonnyad.k. Emellett az ürülékének és bűzmirigyei váladékának köszönhetően a termés szennyezett és kellemetlen szagú lesz

A poloska előforduló természetes ellenségeiről való ismereteink még hiányosak. Leginkább a vegyszeres kezelés elterjedt, de fontos mérlegelni, hogy szükséges-e, hiszen számos hasznos rovart is elpusztítunk vele. Amennyiben lehetséges és a terület mérete megengedi, akkor nagyobb hatékonysággal használhatók a rovarhálók.

Biztató eredmények

Az Eötvös Lóránd kutatóintézet tett közzé egy kutatási eredményt, amelyben jelentős és új eredményekről számolnak be, A csapdázást különböző frekvenciájú fényekkel kiegészítve alkalmazták. A beszámolóban a következőket olvashatjuk:

Mérési eredményeink arra utalnak, hogy az ázsiai márványospoloska fotoreceptor-készletét alapvetően kétféle, egy zöld- és egy ultraibolya-érzékeny receptortípus alkotja” – mondta Egri Ádám, a közelmúltban megjelent tanulmány első szerzője

Egy ilyen fotoreceptor-készlet már lehetővé tesz némi színlátást, ami jó eséllyel segíthet a poloskáknak a zöldségek és gyümölcsök vizuális úton történő megtalálásában. A színlátás egyébként kifejezetten elterjedt a rovarvilágban, például a méhek, bizonyos szentjánosbogarak, szenderek mind rendelkeznek e képességgel.

A vizsgálatok során arra is fény derült, hogy miként függ az ázsiai márványospoloska fényhez való vonzódása a fény hullámhosszától. Közismert, hogy ezek a rovarok vonzódnak a fényhez, hiszen főleg ősszel, amikor a telelőhelyre készülő egyedek rejtekhelyet keresnek, alkonyatkor előszeretettel repülnek be olyan lakások és házak ablakain, ahol már égnek a lámpák.

Kísérleteinkből kiderült, hogy ezek a poloskák annál nagyobb vonzalmat éreznek a fény iránt, minél kisebb a fény hullámhossza” – összegezte a kutatás eredményét Mészáros Ádám PhD-hallgató.

Köznyelven úgy fogalmazhatunk, hogy az emberi szem számára pirosas, sárgás fényeket a legkevésbé, míg a kék és ultraibolya fényeket a leginkább kedvelik e rovarok, vagyis a rövidebb hullámhosszakban gazdag hideg fehér fényű lámpák vonzóbbak a poloskák számára, mint a meleg fehér fényűek, amelyekben inkább a spektrum hosszabb hullámhosszú komponensei dominálnak. Otthonunkban érdemes tehát inkább meleg fényű lámpákat használni, ha csökkenteni szeretnénk a poloskák és egyúttal más rovarok által okozott kellemetlenségeket.

Forrás: https://www.elkh.org/hirek/az-ok-kutatoinak-reszvetelevel-feny-derult-az-invazios-poloskakra

A bölcsesség

Na ez az ami a poloska szó hallatán még nem jut eszünkbe. Azt látjuk, hogy az otthonunkat szúnyogháló és a meleg fények alkalmazásával tudjuk többé-kevésbé védeni a büdös kis betolakodóktól, a kertünkben azonban, pláne ha elkerülnénk a vegyszerek használatát, akkor még nem ilyen egyszerű a dolgunk. A rovarhálók alkalmazása és a csapdázás is csökkentheti a károkat, ám azt érdemes fejben tartani, hogy ezek a rovarok a legkisebb rést is megtalálják, és ha megtalálták, akkor azon bizony be is mennek! A jelenlegi kutatások a csapdák fényekkel való kiegészítésére reméljük egy olyan hatékony védekezési módszert fognak hozni a kerttulajdonosoknak, amely már hatékonynak számít. Addig marad a rovarok gyűjtése mellett a beceneveik felidézése, amely legalább okozhat derűs pillanatot, ha már maga a viselője nincs kedvünkre. 🤔🤣

Szólj hozzá!

Echo akció láncfűrész

Akcióban a japánok: ECHO tavaszi leárazás

Itt a tavasz, így az ECHO japán márka magyarországi forgalmazója rengeteg akcióval kedveskedik a kertészkedőknek. Legyen szó benzines gépekről vagy akár akkumulátoros eszközökről, most van itt az ideje válogatni a nagy múltú gépcsalád tagjaiból, hiszen kedvező árakon vásárolhatjuk meg ezeket a szuper eszközöket. Miért érdemes ECHO-t választani? A több mint 70 éves gyártó vállalkozás nem

Tovább a cikkre »
a tavasz egyik jellegzetes virága

Tavaszi gondolatok

A tavaszi kert rendezettségének és természetességének egyensúlya kulcsfontosságú a fenntartható és vizuálisan vonzó kerti tér kialakításához.

Tovább a cikkre »
2024 új év

Boldog Új Évet kívánunk!

Eljött 2024, így minden kedves új és régi vásárlónknak, látogatónknak BOLDOG ÚJ ÉVET kívánunk! Az idei évet, mint az összes eddigit is leltárral indítjuk, így a rendeléseket tudjuk fogadni, de a rendelések feldolgozását és a csomagolást csak 2024.01.15-én tudjuk megkezdeni, azt követően fogunk tudni szállítani, így a leltár és ünnepek alatt beérkezett megrendelések után, leghamarabb

Tovább a cikkre »
Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft