Fenyő a kertben

fenyő

Komposzt és tűlevél

A tűlevelek kiváló szervesanyagok a kert számára. Komposztként vagy mulcsként használva tápanyagokat és nedvességmegtartást biztosítanak a talajnak. Bár lassan bomlanak le, felaprítva és korlátozott mennyiségben használva hatékonyak. A savas kémhatású tűlevelek pH-értéke semlegessé válik a komposztálás során, így nem kell tartani attól, hogy a komposztunkat túl savanyítjuk.

A tűlevelek komposztálásának előnye, hogy lazán tartja a komposzt dombot. Ez lehetővé teszi, hogy a komposzt szellős maradjon, ami magasabb hőmérsékletet és gyorsabb lebomlást eredményez. A fenyőtű lassabban bomlik le, mint más szerves anyagok a komposztban, még akkor is, ha a halom felmelegszik, ezért a tűlevelek arányát maximum 10%-ra korlátozzuk a teljes halom térfogatához képest.

Lucfenyő levéltetű – sok gondot okoz az utóbbi években

A leglátványosabban a tavalyi évben kezdett gondot okozni a lucfenyők pusztulása hazánkban. A fák tömeges elhalásának fő oka a Lucfenyő-levéltetű (Cinara piceae) nevű kártevő. Ez a kártevő a lucfenyők levelein él és táplálkozik, ami jelentős kárt okoz a fákban. A Lucfenyő-levéltetű a melegebb éghajlati viszonyokat kedveli és az elmúlt években a klímaváltozás hatására megnövekedett a populációja. A meleg és száraz időjárás elősegíti a kártevő elszaporodását, és gyengíti a lucfenyők ellenálló képességét.

 Először sárga foltok jelennek meg, majd az idősebb tűlevelek teljesen elsárgulnak, barnulnak, és nyár elejére erőteljesen hullanak. A fiatal leveleket nem támadja meg, a károsítás jellemzően az idősebb és a korona belső alsó részén található levelekre terjed ki. A kártevő szívogatja a fa nedveit, emiatt csökken a fotoszintetizáló felület, ami jelentősen hozzájárul a fák állapotának leromlásához. Szerencsére a lucfenyő-levéltetű nem minden évben jelentkezik tömegesen.

A megelőzés legfontosabb része a megfelelő tápanyag- és rendszeres vízellátás biztosítása a fenyőnek.

  1. Azonosítsd a problémát: Először is, próbáld meg azonosítani a betegség vagy kártevő típusát, amely a lucfenyőt érinti. Ez segíthet abban, hogy megtaláld a megfelelő kezelési módszert vagy hogy konzultálj egy szakemberrel.
  2. Öntözés és tápanyagellátás: Biztosítsd a megfelelő öntözést és tápanyagellátást a lucfenyőnek. Ügyelj arra, hogy a talaj nedves, de ne legyen túl vizes. Ha szükségesnek érzed, használj lassú felszívódású műtrágyát a fa körül.
  3. Kezelés: Ha azonosítottad a betegséget vagy kártevőt, amely a fát érinti, keress fel egy kertészeti szaküzletet vagy szakembert, és kérj tanácsot a megfelelő szer vagy kezelési módszer kiválasztásához. Fontos, hogy a kiválasztott szerrel vagy kezeléssel kapcsolatban kövesd az utasításokat, és ügyelj a biztonságra.

Szólj hozzá!

zöld-hulladék komposzt ágdaráló

Téli nyüglönc: még mindig sok a falevél, zöld-hulladék

Az idei év decemberébe is úgy fogunk belépni, hogy még mindig nagyon sok fa tele van levéllel. Az elhúzódó jó-időnek ez most a böjtje, hiszen a legtöbb településen a zöld-hulladék elszállítás decembertől már szünetel és egészen tavaszig nem fogják elvinni az össze szedett leveleket, gallyakat. Mégis mit tegyünk? A zsákokba összegyűjtött levelek tavaszig nem maradhatnak

Tovább a cikkre »
kertigépek téliesítése

A gépek téliesítése

Hosszúra nyúlik az ősz, a gépek téliesítése ilyen időben talán eszünkbe sem jut,hiszen egészen kellemes az idő, de mégis lassan érdemes felkészítenünk segítőtársainkat pihenőidejükre! Tippek a hosszabb élettartam és hatékony működés érdekében

Tovább a cikkre »
láncvezető akció 4+1 ajándék

Fűrészkiegészítők – láncvezetők csomagban! 4+1 ajándék

A láncfűrész kiegészítők szezonja következik, hiszen a legtöbben most, a téli – fűtési időszakra és a fakitermelés idejére veszik elő először a fűrészeiket! Ez a szezonnyitó időszakot most egy akcióval kezdjük! A legkedvezőbb ajánlatunk, az, hogy az alábbi kiegészítőket, láncvezetőket, fűrészláncokat, csillagkerekeket és betétgyűrűket is leáraztuk! Összeraktunk 5 db-os csomagokat, hogy ebből egyet ajándékba adjunk!

Tovább a cikkre »
ECHO

Japánok akcióban! Országos ECHO promóció

40 és 50 V-os akkus, valamint benzinmotoros ECHO gépek kedvezménnyel! Láncfűrészek és az 50 V-os kategória: a benzinmotoros láncfűrészek árkedvezménnyel kaphatók, az 50V-os akkus kategória gépei esetében, ha akkumulátorral vásárolod a gépet, akkor az akku ajándék, ennek az ára kerül elengedésre! 40 V-os akkus kategória Csomagban olcsóbb! Ez a jelenlegi akciónk jelmondata. Az ECHO 40V-os

Tovább a cikkre »
echo akció

A legjobb benzines láncfűrészek most extra kedvezménnyel

Az októberrel berobbantak az őszi akciók! Az összes közül az egyik legjobb a japán ECHO gépeire meghirdetett akció, melynek keretében néhány benzinmotoros és jó pár akkumulátoros gép is extra kedvezménnyel vásárolható meg. Hamarosan az akkus gépekre vonatkozó akciót is bemutatjuk, de most lássuk a nagy kedvenceket, a láncfűrészeket!

Tovább a cikkre »
Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft