Fenyő a kertben

fenyő

Komposzt és tűlevél

A tűlevelek kiváló szervesanyagok a kert számára. Komposztként vagy mulcsként használva tápanyagokat és nedvességmegtartást biztosítanak a talajnak. Bár lassan bomlanak le, felaprítva és korlátozott mennyiségben használva hatékonyak. A savas kémhatású tűlevelek pH-értéke semlegessé válik a komposztálás során, így nem kell tartani attól, hogy a komposztunkat túl savanyítjuk.

A tűlevelek komposztálásának előnye, hogy lazán tartja a komposzt dombot. Ez lehetővé teszi, hogy a komposzt szellős maradjon, ami magasabb hőmérsékletet és gyorsabb lebomlást eredményez. A fenyőtű lassabban bomlik le, mint más szerves anyagok a komposztban, még akkor is, ha a halom felmelegszik, ezért a tűlevelek arányát maximum 10%-ra korlátozzuk a teljes halom térfogatához képest.

Lucfenyő levéltetű – sok gondot okoz az utóbbi években

A leglátványosabban a tavalyi évben kezdett gondot okozni a lucfenyők pusztulása hazánkban. A fák tömeges elhalásának fő oka a Lucfenyő-levéltetű (Cinara piceae) nevű kártevő. Ez a kártevő a lucfenyők levelein él és táplálkozik, ami jelentős kárt okoz a fákban. A Lucfenyő-levéltetű a melegebb éghajlati viszonyokat kedveli és az elmúlt években a klímaváltozás hatására megnövekedett a populációja. A meleg és száraz időjárás elősegíti a kártevő elszaporodását, és gyengíti a lucfenyők ellenálló képességét.

 Először sárga foltok jelennek meg, majd az idősebb tűlevelek teljesen elsárgulnak, barnulnak, és nyár elejére erőteljesen hullanak. A fiatal leveleket nem támadja meg, a károsítás jellemzően az idősebb és a korona belső alsó részén található levelekre terjed ki. A kártevő szívogatja a fa nedveit, emiatt csökken a fotoszintetizáló felület, ami jelentősen hozzájárul a fák állapotának leromlásához. Szerencsére a lucfenyő-levéltetű nem minden évben jelentkezik tömegesen.

A megelőzés legfontosabb része a megfelelő tápanyag- és rendszeres vízellátás biztosítása a fenyőnek.

  1. Azonosítsd a problémát: Először is, próbáld meg azonosítani a betegség vagy kártevő típusát, amely a lucfenyőt érinti. Ez segíthet abban, hogy megtaláld a megfelelő kezelési módszert vagy hogy konzultálj egy szakemberrel.
  2. Öntözés és tápanyagellátás: Biztosítsd a megfelelő öntözést és tápanyagellátást a lucfenyőnek. Ügyelj arra, hogy a talaj nedves, de ne legyen túl vizes. Ha szükségesnek érzed, használj lassú felszívódású műtrágyát a fa körül.
  3. Kezelés: Ha azonosítottad a betegséget vagy kártevőt, amely a fát érinti, keress fel egy kertészeti szaküzletet vagy szakembert, és kérj tanácsot a megfelelő szer vagy kezelési módszer kiválasztásához. Fontos, hogy a kiválasztott szerrel vagy kezeléssel kapcsolatban kövesd az utasításokat, és ügyelj a biztonságra.

Szólj hozzá!

Echo akció láncfűrész

Akcióban a japánok: ECHO tavaszi leárazás

Itt a tavasz, így az ECHO japán márka magyarországi forgalmazója rengeteg akcióval kedveskedik a kertészkedőknek. Legyen szó benzines gépekről vagy akár akkumulátoros eszközökről, most van itt az ideje válogatni a nagy múltú gépcsalád tagjaiból, hiszen kedvező árakon vásárolhatjuk meg ezeket a szuper eszközöket. Miért érdemes ECHO-t választani? A több mint 70 éves gyártó vállalkozás nem

Tovább a cikkre »
a tavasz egyik jellegzetes virága

Tavaszi gondolatok

A tavaszi kert rendezettségének és természetességének egyensúlya kulcsfontosságú a fenntartható és vizuálisan vonzó kerti tér kialakításához.

Tovább a cikkre »
2024 új év

Boldog Új Évet kívánunk!

Eljött 2024, így minden kedves új és régi vásárlónknak, látogatónknak BOLDOG ÚJ ÉVET kívánunk! Az idei évet, mint az összes eddigit is leltárral indítjuk, így a rendeléseket tudjuk fogadni, de a rendelések feldolgozását és a csomagolást csak 2024.01.15-én tudjuk megkezdeni, azt követően fogunk tudni szállítani, így a leltár és ünnepek alatt beérkezett megrendelések után, leghamarabb

Tovább a cikkre »
Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft