logo kertcoop kertigép áruház

Januári kerti munka? Van már mit csinálni!

januári kerti munka

Bizony-bizony, korainak tűnhet a januári kerti munkáról beszélni, mégis megkezdődik a teendők sora, amelyek már megalapozzák az idei bő termést vagy akár színes virágos kertünk alapjait.

Nézzük sorban, mivel érdemes foglalkozni ilyenkor!

Gyümölcsfák ápolása januárban

Az idő meglehetősen enyhe, így nem okoz különösebb kellemetlenséget a kint végzett munka. Érdemes átnézni a fákat, gyümölcsfákat és a törzsüket megtisztítani, mert a kéregripacsok alatt számos kártevő vészeli át a telet, vagy éppen a tojásaik és petéik várják a jó időt, hogy kikelve aztán felmérhetetlen károkat okozzanak. Tehát elő a drótkefét és a fakaparót! A repedéseket is érdemes lekezelni. Egy dolog van, amit szigorúan tartsunk be: a lekapart hulladékot ne hagyjuk a fa alatt, mert akkor majdnem hiába dolgoztunk, hiszen rengeteg kártevő életben maradhat, a legjobb ha fóliát terítünk a fák alá és arról könnyedén összegyűjthetjük a hulladékot.

A fagymentes, szélmentes, száraz napokon permetezni is lehet, amely kiegészíti a törzs megtisztítását. Réz, kén, olaj alapú szereknek van ebben az időszakban jelentősége, de mindig nézzük meg mely növényre milyen javaslatok vannak a szakirodalomban, vagy kérjünk tanácsot tapasztalt kertésztől.

Virágok és a január

Az enyhe idő következtében számos virághagyma megindult már, a hóvirágok kikeltek, és néhány bokor alatt már látni a jácintok kicsi leveleit. A fagymentes napokon ültethetünk ki hagymákat amennyiben ez ősszel elmaradt.

Vetemény

Készülhetünk már januárban a veteményezésre? Amennyiben megvannak a vetőmagok és van helyünk, akkor nekiállhatunk a csíráztatásnak is, Ezt akkor érdemes megtenni, ha bőven rendelkezünk elegendő területtel, pl. van egy melegházunk, ahol a kikelő rengeteg kis növény át tudja vészelni a hátralévő hideg heteket a kiültetésig. Ha mindez rendelkezésre áll, akkor neki is állhatunk, így egészen biztos, hogy egészen korán élvezhetjük majd a saját termés örömét.

Az őszi vetés – káposzta, saláta, fokhagyma levelei látszanak már, itt kis mennyiségben használhatunk műtrágyát amennyiben szükséges.

Szerszámok

Jó esetben úgy pakoltuk el ősszel a szerszámokat, hogy megtisztítottuk, megéleztük és felkészítettük őket a téli pihenésre és a tavaszi munkakezdésre. Amennyiben ez mégis elmaradt, akkor még most érdemes megtenni, mert amikor tavasszal megindul a munka oroszlánrésze, akkor már nem lesz rá idő. Gondolj csak bele, hogy mennyivel kényelmesebb lesz egy tiszta, megélezett szerszámmal nekiesni a munkának márciusban, ahelyett, hogy pánikszerű rohangálásba kezdesz! Tehát ha ősszel elmaradt, akkor legyen a január a takarítás és a karbantartás hónapja. Ne feledd, ha valamely géped karbantartásra szorul, akkor felkereshetsz minket vecsési telephelyünkön is, ahol szervizes munkatársaink örömmel segítenek! Kattints ide időpont egyeztetéshez!

Végezetül néhány hasznos termék az év kezdésre:

Szólj hozzá!

FERTŐTLENÍTÉS

Nyári melegben a fertőtlenítés még fontosabb szerepet kap, a magas hőmérséklet és nedvesség ideális környezetet teremt a baktériumok számára.

Tovább a cikkre »
akció : ECHO japán akkus gépek

Akcióban a japán ECHO 40V-os és 56V-os gépei is! Hatalmas kedvezmények!

A június hónap a japán ECHO márka akkumulátoros gépeiről szól! A promócióban 2024.06.30-ig, vagy az akciós készlet erejéig hatalmas kedvezményekkel lehet megvásárolni a hobbi és profi kategóriás akkumulátoros gépeket! Nézzük szerintünk mi a legjobb ajánlat Az akkumulátoros ECHO gépek jelenleg két nagy kategóriába sorolhatók: a hobbi – ház körüli felhasználásra készült kedvezőbb árfekvésű kerti eszközök

Tovább a cikkre »
Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft