Januári kerti munka? Van már mit csinálni!

januári kerti munka

Bizony-bizony, korainak tűnhet a januári kerti munkáról beszélni, mégis megkezdődik a teendők sora, amelyek már megalapozzák az idei bő termést vagy akár színes virágos kertünk alapjait.

Nézzük sorban, mivel érdemes foglalkozni ilyenkor!

Gyümölcsfák ápolása januárban

Az idő meglehetősen enyhe, így nem okoz különösebb kellemetlenséget a kint végzett munka. Érdemes átnézni a fákat, gyümölcsfákat és a törzsüket megtisztítani, mert a kéregripacsok alatt számos kártevő vészeli át a telet, vagy éppen a tojásaik és petéik várják a jó időt, hogy kikelve aztán felmérhetetlen károkat okozzanak. Tehát elő a drótkefét és a fakaparót! A repedéseket is érdemes lekezelni. Egy dolog van, amit szigorúan tartsunk be: a lekapart hulladékot ne hagyjuk a fa alatt, mert akkor majdnem hiába dolgoztunk, hiszen rengeteg kártevő életben maradhat, a legjobb ha fóliát terítünk a fák alá és arról könnyedén összegyűjthetjük a hulladékot.

A fagymentes, szélmentes, száraz napokon permetezni is lehet, amely kiegészíti a törzs megtisztítását. Réz, kén, olaj alapú szereknek van ebben az időszakban jelentősége, de mindig nézzük meg mely növényre milyen javaslatok vannak a szakirodalomban, vagy kérjünk tanácsot tapasztalt kertésztől.

Virágok és a január

Az enyhe idő következtében számos virághagyma megindult már, a hóvirágok kikeltek, és néhány bokor alatt már látni a jácintok kicsi leveleit. A fagymentes napokon ültethetünk ki hagymákat amennyiben ez ősszel elmaradt.

Vetemény

Készülhetünk már januárban a veteményezésre? Amennyiben megvannak a vetőmagok és van helyünk, akkor nekiállhatunk a csíráztatásnak is, Ezt akkor érdemes megtenni, ha bőven rendelkezünk elegendő területtel, pl. van egy melegházunk, ahol a kikelő rengeteg kis növény át tudja vészelni a hátralévő hideg heteket a kiültetésig. Ha mindez rendelkezésre áll, akkor neki is állhatunk, így egészen biztos, hogy egészen korán élvezhetjük majd a saját termés örömét.

Az őszi vetés – káposzta, saláta, fokhagyma levelei látszanak már, itt kis mennyiségben használhatunk műtrágyát amennyiben szükséges.

Szerszámok

Jó esetben úgy pakoltuk el ősszel a szerszámokat, hogy megtisztítottuk, megéleztük és felkészítettük őket a téli pihenésre és a tavaszi munkakezdésre. Amennyiben ez mégis elmaradt, akkor még most érdemes megtenni, mert amikor tavasszal megindul a munka oroszlánrésze, akkor már nem lesz rá idő. Gondolj csak bele, hogy mennyivel kényelmesebb lesz egy tiszta, megélezett szerszámmal nekiesni a munkának márciusban, ahelyett, hogy pánikszerű rohangálásba kezdesz! Tehát ha ősszel elmaradt, akkor legyen a január a takarítás és a karbantartás hónapja. Ne feledd, ha valamely géped karbantartásra szorul, akkor felkereshetsz minket vecsési telephelyünkön is, ahol szervizes munkatársaink örömmel segítenek! Kattints ide időpont egyeztetéshez!

Végezetül néhány hasznos termék az év kezdésre:

Szólj hozzá!

zöld-hulladék komposzt ágdaráló

Téli nyüglönc: még mindig sok a falevél, zöld-hulladék

Az idei év decemberébe is úgy fogunk belépni, hogy még mindig nagyon sok fa tele van levéllel. Az elhúzódó jó-időnek ez most a böjtje, hiszen a legtöbb településen a zöld-hulladék elszállítás decembertől már szünetel és egészen tavaszig nem fogják elvinni az össze szedett leveleket, gallyakat. Mégis mit tegyünk? A zsákokba összegyűjtött levelek tavaszig nem maradhatnak

Tovább a cikkre »
kertigépek téliesítése

A gépek téliesítése

Hosszúra nyúlik az ősz, a gépek téliesítése ilyen időben talán eszünkbe sem jut,hiszen egészen kellemes az idő, de mégis lassan érdemes felkészítenünk segítőtársainkat pihenőidejükre! Tippek a hosszabb élettartam és hatékony működés érdekében

Tovább a cikkre »
láncvezető akció 4+1 ajándék

Fűrészkiegészítők – láncvezetők csomagban! 4+1 ajándék

A láncfűrész kiegészítők szezonja következik, hiszen a legtöbben most, a téli – fűtési időszakra és a fakitermelés idejére veszik elő először a fűrészeiket! Ez a szezonnyitó időszakot most egy akcióval kezdjük! A legkedvezőbb ajánlatunk, az, hogy az alábbi kiegészítőket, láncvezetőket, fűrészláncokat, csillagkerekeket és betétgyűrűket is leáraztuk! Összeraktunk 5 db-os csomagokat, hogy ebből egyet ajándékba adjunk!

Tovább a cikkre »
ECHO

Japánok akcióban! Országos ECHO promóció

40 és 50 V-os akkus, valamint benzinmotoros ECHO gépek kedvezménnyel! Láncfűrészek és az 50 V-os kategória: a benzinmotoros láncfűrészek árkedvezménnyel kaphatók, az 50V-os akkus kategória gépei esetében, ha akkumulátorral vásárolod a gépet, akkor az akku ajándék, ennek az ára kerül elengedésre! 40 V-os akkus kategória Csomagban olcsóbb! Ez a jelenlegi akciónk jelmondata. Az ECHO 40V-os

Tovább a cikkre »
echo akció

A legjobb benzines láncfűrészek most extra kedvezménnyel

Az októberrel berobbantak az őszi akciók! Az összes közül az egyik legjobb a japán ECHO gépeire meghirdetett akció, melynek keretében néhány benzinmotoros és jó pár akkumulátoros gép is extra kedvezménnyel vásárolható meg. Hamarosan az akkus gépekre vonatkozó akciót is bemutatjuk, de most lássuk a nagy kedvenceket, a láncfűrészeket!

Tovább a cikkre »
Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft