Fenyő a kertben

fenyő

Komposzt és tűlevél

A tűlevelek kiváló szervesanyagok a kert számára. Komposztként vagy mulcsként használva tápanyagokat és nedvességmegtartást biztosítanak a talajnak. Bár lassan bomlanak le, felaprítva és korlátozott mennyiségben használva hatékonyak. A savas kémhatású tűlevelek pH-értéke semlegessé válik a komposztálás során, így nem kell tartani attól, hogy a komposztunkat túl savanyítjuk.

A tűlevelek komposztálásának előnye, hogy lazán tartja a komposzt dombot. Ez lehetővé teszi, hogy a komposzt szellős maradjon, ami magasabb hőmérsékletet és gyorsabb lebomlást eredményez. A fenyőtű lassabban bomlik le, mint más szerves anyagok a komposztban, még akkor is, ha a halom felmelegszik, ezért a tűlevelek arányát maximum 10%-ra korlátozzuk a teljes halom térfogatához képest.

Lucfenyő levéltetű – sok gondot okoz az utóbbi években

A leglátványosabban a tavalyi évben kezdett gondot okozni a lucfenyők pusztulása hazánkban. A fák tömeges elhalásának fő oka a Lucfenyő-levéltetű (Cinara piceae) nevű kártevő. Ez a kártevő a lucfenyők levelein él és táplálkozik, ami jelentős kárt okoz a fákban. A Lucfenyő-levéltetű a melegebb éghajlati viszonyokat kedveli és az elmúlt években a klímaváltozás hatására megnövekedett a populációja. A meleg és száraz időjárás elősegíti a kártevő elszaporodását, és gyengíti a lucfenyők ellenálló képességét.

 Először sárga foltok jelennek meg, majd az idősebb tűlevelek teljesen elsárgulnak, barnulnak, és nyár elejére erőteljesen hullanak. A fiatal leveleket nem támadja meg, a károsítás jellemzően az idősebb és a korona belső alsó részén található levelekre terjed ki. A kártevő szívogatja a fa nedveit, emiatt csökken a fotoszintetizáló felület, ami jelentősen hozzájárul a fák állapotának leromlásához. Szerencsére a lucfenyő-levéltetű nem minden évben jelentkezik tömegesen.

A megelőzés legfontosabb része a megfelelő tápanyag- és rendszeres vízellátás biztosítása a fenyőnek.

  1. Azonosítsd a problémát: Először is, próbáld meg azonosítani a betegség vagy kártevő típusát, amely a lucfenyőt érinti. Ez segíthet abban, hogy megtaláld a megfelelő kezelési módszert vagy hogy konzultálj egy szakemberrel.
  2. Öntözés és tápanyagellátás: Biztosítsd a megfelelő öntözést és tápanyagellátást a lucfenyőnek. Ügyelj arra, hogy a talaj nedves, de ne legyen túl vizes. Ha szükségesnek érzed, használj lassú felszívódású műtrágyát a fa körül.
  3. Kezelés: Ha azonosítottad a betegséget vagy kártevőt, amely a fát érinti, keress fel egy kertészeti szaküzletet vagy szakembert, és kérj tanácsot a megfelelő szer vagy kezelési módszer kiválasztásához. Fontos, hogy a kiválasztott szerrel vagy kezeléssel kapcsolatban kövesd az utasításokat, és ügyelj a biztonságra.

Szólj hozzá!

tavaszi időjárás

A tavasz: változékony időjárás

A tavasz változékony időjárásával a kerti munkák során különösen fontos a rugalmasság és az előrelátás. Az időjárás gyakori ingadozásai – köztük eső, hűvös éjszakák, esetleges késői fagyok – kihívások elé állíthatják a kertészeket. Fagyvédelem: Késői fagyok még mindig előfordulhatnak, ezért fontos, hogy legyen kéznél valamilyen fagyvédő anyag, például agrotextil vagy régi lepedő, amellyel éjszakára letakarhatja

Tovább a cikkre »
Echo akció láncfűrész

Akcióban a japánok: ECHO tavaszi leárazás

Itt a tavasz, így az ECHO japán márka magyarországi forgalmazója rengeteg akcióval kedveskedik a kertészkedőknek. Legyen szó benzines gépekről vagy akár akkumulátoros eszközökről, most van itt az ideje válogatni a nagy múltú gépcsalád tagjaiból, hiszen kedvező árakon vásárolhatjuk meg ezeket a szuper eszközöket. Miért érdemes ECHO-t választani? A több mint 70 éves gyártó vállalkozás nem

Tovább a cikkre »
Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft