logo kertcoop kertigép áruház

Tavaszi kerti munkák, hatékonyan

tavaszi kerti munkák

1. Gyümölcsfák és cserjék metszése

 Az egyik első tavaszi kerti munka a metszés. Ha még nem metszettél, gyorsan végezd el, mielőtt a rügyek duzzadni kezdenek, hogy ne zavard meg a növény természetes növekedési ciklusát. Ha már túl késő a metszéshez, mert a növények már jelentősen rügyeznek vagy virágoznak, akkor érdemes lehet megvárni a virágzás végét, és csak ezután végezni a metszést, hogy minimalizáld a stresszt a növényeken és a termésveszteséget. Azonban ez fajtától és helyi időjárási viszonyoktól függően változhat, ezért mindig vedd figyelembe a saját kerted körülményeit.

Akkumulátoros metszőolló: Könnyű, gyors és kevésbé fárasztó, mint a hagyományos ollók.

Teleszkópos ágvágó: Magasabb ágak elérésére alkalmas, csökkenti a létrán történő veszélyes mászkálást.

Szecskázó: A levágott ágak és nyesedékek aprítására, komposztálásra.

2. Talaj előkészítése a tavaszi ültetéshez:

A talaj tavaszi előkészítésének gyors és hatékony módjai középpontjában a talaj szerkezetének és termékenységének javítása áll, miközben minimalizáljuk a munkát és a talajban élő mikroorganizmusok zavarását.

a tavaszi kerti munkákhoz szükséges eszközök:

Elektromos vagy akkumulátoros kultivátor: A talaj fellazítására és szellőztetésére, kevésbé zavarja a talajlakó élőlényeket, mint a nagyobb traktorok.

Komposztkeverő: A komposzt egyenletes elosztásához a talajban.

Gyomláló eszközök: Kézi gyomlálók vagy akkumulátoros gyomirtók, amelyek segítenek a nem kívánt növények eltávolításában.

3. A lemosó permetezés

A kártevők és a télen a növényeken maradt kórokozók eltávolítása. Ez a fajta permetezés különösen fontos a gyümölcsfák és cserjék esetében, mivel segít megelőzni a kártevők és betegségek tavaszi elszaporodását. A lemosó permetezést általában a következő időpontokban célszerű elvégezni:

  • Tél vége, korai tavasz: A lemosó permetezést legideálisabb a kora tavaszi időszakban, még a rügyek duzzadása előtt végezni, amikor a növények még pihenő állapotban vannak, de a hőmérséklet már emelkedik a fagypont felett.
  • Rügyfakadás előtt: A lemosó permetezésnek meg kell előznie a rügyfakadást, mivel a nyílt virágokra vagy fiatal levelekre kerülő lemosó szer károsíthatja a növényeket.
  • Időjárási viszonyok: Válassz száraz, szélcsendes napot a permetezéshez, hogy a permetlé ne folyjon le gyorsan a növényről és ne kerüljön szét a szél által. A permetezést akkor kell elvégezni, amikor fagymentes időszak várható, tehát az éjszakai hőmérsékletnek is a fagypont felett kell maradnia.

Kézi permetezők: Növényvédelmi szerek környezetbarát alkalmazására.

Szólj hozzá!

tavaszi időjárás

A tavasz: változékony időjárás

A tavasz változékony időjárásával a kerti munkák során különösen fontos a rugalmasság és az előrelátás. Az időjárás gyakori ingadozásai – köztük eső, hűvös éjszakák, esetleges késői fagyok – kihívások elé állíthatják a kertészeket. Fagyvédelem: Késői fagyok még mindig előfordulhatnak, ezért fontos, hogy legyen kéznél valamilyen fagyvédő anyag, például agrotextil vagy régi lepedő, amellyel éjszakára letakarhatja

Tovább a cikkre »
Echo akció láncfűrész

Akcióban a japánok: ECHO tavaszi leárazás

Itt a tavasz, így az ECHO japán márka magyarországi forgalmazója rengeteg akcióval kedveskedik a kertészkedőknek. Legyen szó benzines gépekről vagy akár akkumulátoros eszközökről, most van itt az ideje válogatni a nagy múltú gépcsalád tagjaiból, hiszen kedvező árakon vásárolhatjuk meg ezeket a szuper eszközöket. Miért érdemes ECHO-t választani? A több mint 70 éves gyártó vállalkozás nem

Tovább a cikkre »
Elem hozzáadva a kosárhoz.
23 elemek - 826.131 Ft