Itt a hónap vége, jönnek a májusi kerti teendők

májusi kerti teendők

Májusi kerti teendők: így készítsük fel a kertünket a nyárra

A május a kertészkedés egyik legizgalmasabb és legmozgalmasabb hónapja. A fagyosszentek elmúltával végre kiültethetjük a fagyérzékeny növényeket, elvethetjük a melegigényes zöldségeket, és élvezhetjük a virágzó gyümölcsfák és bokrok látványát. De ne feledkezzünk meg a kerti teendőkről sem, amelyekkel biztosíthatjuk a növények egészségét és bőséges termését. Összegyűjtöttük a legfontosabb májusi kerti munkákat, amelyeket érdemes elvégezni.

Virágoskert

A virágoskertben most van itt az ideje a gumós és gyöktörzses növények ültetésének, mint például a dália, a kánna vagy a kardvirág. Ezeket a növényeket télen átteleltettük, most pedig kihozhatjuk őket a szabadba. Ügyeljünk arra, hogy jó vízáteresztő és tápanyagban gazdag talajba ültessük őket, és rendszeresen öntözzük őket.

A virágoskertbe most már elvethetjük az egynyári virágokat is, mint az oroszlánszáj, a körömvirág, a pillangóvirág vagy a napraforgó. Ezek a virágok színesítik majd a kertünket egész nyáron át. Válasszunk olyan fajtákat, amelyek jól tűrik a meleget és az aszályt.

A hagymás virágokat hagyjuk visszahúzódni természetesen, és csak az elszáradt leveleket távolítsuk el. Így biztosítjuk, hogy jövőre is szépen virágozzanak. Ha szeretnénk szaporítani őket, akkor most lehet átültetni vagy osztani őket.

A szobanövényeket is kivihetjük május végén a szabadba egy árnyékos helyre. Ügyeljünk arra, hogy ne maradjon pangó víz a cserepekben, és ne tegyük ki őket közvetlen napfénynek. Ha szükséges, vágjuk vissza vagy ültessük át őket.

Májusi virágoskert

Konyhakert májusban

A zöldséges kertben is egyre több munka akad májusban. Kiültethetjük a paradicsomot, paprikát, zellert, uborkát, padlizsánt, káposztát és karalábét. Ezeket a növényeket érdemes fátyolfóliával védeni az esetleges fagyoktól vagy erős napsütéstől. A talajt mulcsozzuk be szerves anyaggal, hogy megőrizzük a nedvességtartalmát és megakadályozzuk a gyomnövekedést.

Elvethetjük most már a melegebb talajt igénylő zöldségmagokat is, mint például a babot, kukoricát vagy tököt.

Gyümölcsöskert

A gyümölcsöskertben is figyelnünk kell az esetleges májusi fagyokra, amelyek károsíthatják a virágzó gyümölcsfákat és bokrokat. Ha elmarad a virágzás és a megporzás, nem várható ősszel szüret. Védekezzünk az éjszakai fagyok ellen, akár füstöléssel, akár fátyolfóliával.

A ribiszke és az egres most virágzik, ezért több nedvességet igényel. Óvatosan kell öntözni és mulcsozni – fűnyesedékkel vagy kéregmulccsal. A cseresznyelégy május végén, június elején rakja le petéit az érésben lévő cseresznyébe. Függesszük ki időben a fákra a sárga lapokat, amelyek csapdázzák a kártevőket. A sárgabarack és a meggy száraz ágait vágjuk le.

A szőlőt is gondoznunk kell májusban. Vágjuk vissza a hajtásokat, hogy ne legyenek túl sűrűek. Támogassuk fel a vesszőket, hogy ne törjenek le. Védekezzünk a lisztharmat és a peronoszpóra ellen permetezéssel.

Öntözés májusban

Májusban már egyre melegebb és szárazabb az időjárás, ezért fontos a rendszeres öntözés. Ha viszonylag sok a csapadék, akkor is öntözzünk rendszeresen, mert a talaj felszíne hamar kiszáradhat. A legjobb időpont az öntözésre a kora reggel vagy az esti órák, amikor nem éri közvetlen napfény a növényeket.

Az öntözéshez használjunk esővizet vagy ásványi anyagokban szegény vizet, hogy ne okozzunk sókiválást vagy meszesedést a talajban. Az öntözőrendszerek használata megkönnyíti a munkánkat, de ügyeljünk arra, hogy ne locsoljuk túl vagy alul a növényeket.

Növényvédelem

Májusban már teljes gőzzel munkába állnak a kártevők és kórokozók is, amelyek veszélyeztetik a növényeink egészségét és termését. A leggyakoribb betegségek közé tartozik a lisztharmat, a peronoszpóra, a monília és a levélfodrosodás. A leggyakoribb kártevők közé tartozik a levéltetű, a pajzstetű, az atka, a csigák és az árnyékliliom-moly.

A növényvédelemhez használhatunk biológiai vagy vegyszeres módszereket. A biológiai módszerek közé tartozik például a hasznos rovarok becsalogatása (pl. katicabogarak), a növények társítása (pl. petrezselyemmel védhetjük a paradicsomot), vagy a házi készítésű permetlék (pl. csalánlé).

Solo permetezők
PERMETEZŐK

Gyep

A gyepet májusban is rendszeresen nyírjuk, de ne túl rövidre. A gyepmagvetés vagy pótlás is elvégezhető májusban. A gyepet tápoldatozzuk vagy trágyázzuk, hogy erős és sűrű legyen. A gyomokat irtsd ki kézi vagy vegyszeres módszerekkel.

A gyepet öntözd megfelelően, de ne túl gyakran. A túl sok víz elmoshatja a tápanyagokat és gombás betegségeket okozhat. A legjobb, ha hetente egyszer alaposan öntözöd a gyepet.

Összefoglalás – májusi kerti teendők

Májusban sok kerti teendőnk van, de ezekkel a munkákkal megteremtjük a feltételeket a nyári kerti élvezetekhez. Ültessünk virágokat, zöldségeket és gyümölcsöket, öntözzünk rendszeresen, védekezzünk a kártevők és betegségek ellen, és gondozzuk a gyepet. Ha szükséges, használjunk kertigépeket vagy szerszámokat, amelyek megkönnyítik a munkánkat. A kertigép webáruház blogján találhatsz hasznos tippeket és tanácsokat a kertészkedéshez.

Reméljük, hogy ez a cikk segített abban, hogy felkészülj a májusi kerti teendőkre. Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is, és iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb kerti hírekről és akciókról.

Szólj hozzá!

zöld-hulladék komposzt ágdaráló

Téli nyüglönc: még mindig sok a falevél, zöld-hulladék

Az idei év decemberébe is úgy fogunk belépni, hogy még mindig nagyon sok fa tele van levéllel. Az elhúzódó jó-időnek ez most a böjtje, hiszen a legtöbb településen a zöld-hulladék elszállítás decembertől már szünetel és egészen tavaszig nem fogják elvinni az össze szedett leveleket, gallyakat. Mégis mit tegyünk? A zsákokba összegyűjtött levelek tavaszig nem maradhatnak

Tovább a cikkre »
kertigépek téliesítése

A gépek téliesítése

Hosszúra nyúlik az ősz, a gépek téliesítése ilyen időben talán eszünkbe sem jut,hiszen egészen kellemes az idő, de mégis lassan érdemes felkészítenünk segítőtársainkat pihenőidejükre! Tippek a hosszabb élettartam és hatékony működés érdekében

Tovább a cikkre »
láncvezető akció 4+1 ajándék

Fűrészkiegészítők – láncvezetők csomagban! 4+1 ajándék

A láncfűrész kiegészítők szezonja következik, hiszen a legtöbben most, a téli – fűtési időszakra és a fakitermelés idejére veszik elő először a fűrészeiket! Ez a szezonnyitó időszakot most egy akcióval kezdjük! A legkedvezőbb ajánlatunk, az, hogy az alábbi kiegészítőket, láncvezetőket, fűrészláncokat, csillagkerekeket és betétgyűrűket is leáraztuk! Összeraktunk 5 db-os csomagokat, hogy ebből egyet ajándékba adjunk!

Tovább a cikkre »
ECHO

Japánok akcióban! Országos ECHO promóció

40 és 50 V-os akkus, valamint benzinmotoros ECHO gépek kedvezménnyel! Láncfűrészek és az 50 V-os kategória: a benzinmotoros láncfűrészek árkedvezménnyel kaphatók, az 50V-os akkus kategória gépei esetében, ha akkumulátorral vásárolod a gépet, akkor az akku ajándék, ennek az ára kerül elengedésre! 40 V-os akkus kategória Csomagban olcsóbb! Ez a jelenlegi akciónk jelmondata. Az ECHO 40V-os

Tovább a cikkre »
echo akció

A legjobb benzines láncfűrészek most extra kedvezménnyel

Az októberrel berobbantak az őszi akciók! Az összes közül az egyik legjobb a japán ECHO gépeire meghirdetett akció, melynek keretében néhány benzinmotoros és jó pár akkumulátoros gép is extra kedvezménnyel vásárolható meg. Hamarosan az akkus gépekre vonatkozó akciót is bemutatjuk, de most lássuk a nagy kedvenceket, a láncfűrészeket!

Tovább a cikkre »
Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft