Itt a hónap vége, jönnek a májusi kerti teendők

májusi kerti teendők

Májusi kerti teendők: így készítsük fel a kertünket a nyárra

A május a kertészkedés egyik legizgalmasabb és legmozgalmasabb hónapja. A fagyosszentek elmúltával végre kiültethetjük a fagyérzékeny növényeket, elvethetjük a melegigényes zöldségeket, és élvezhetjük a virágzó gyümölcsfák és bokrok látványát. De ne feledkezzünk meg a kerti teendőkről sem, amelyekkel biztosíthatjuk a növények egészségét és bőséges termését. Összegyűjtöttük a legfontosabb májusi kerti munkákat, amelyeket érdemes elvégezni.

Virágoskert

A virágoskertben most van itt az ideje a gumós és gyöktörzses növények ültetésének, mint például a dália, a kánna vagy a kardvirág. Ezeket a növényeket télen átteleltettük, most pedig kihozhatjuk őket a szabadba. Ügyeljünk arra, hogy jó vízáteresztő és tápanyagban gazdag talajba ültessük őket, és rendszeresen öntözzük őket.

A virágoskertbe most már elvethetjük az egynyári virágokat is, mint az oroszlánszáj, a körömvirág, a pillangóvirág vagy a napraforgó. Ezek a virágok színesítik majd a kertünket egész nyáron át. Válasszunk olyan fajtákat, amelyek jól tűrik a meleget és az aszályt.

A hagymás virágokat hagyjuk visszahúzódni természetesen, és csak az elszáradt leveleket távolítsuk el. Így biztosítjuk, hogy jövőre is szépen virágozzanak. Ha szeretnénk szaporítani őket, akkor most lehet átültetni vagy osztani őket.

A szobanövényeket is kivihetjük május végén a szabadba egy árnyékos helyre. Ügyeljünk arra, hogy ne maradjon pangó víz a cserepekben, és ne tegyük ki őket közvetlen napfénynek. Ha szükséges, vágjuk vissza vagy ültessük át őket.

Májusi virágoskert

Konyhakert májusban

A zöldséges kertben is egyre több munka akad májusban. Kiültethetjük a paradicsomot, paprikát, zellert, uborkát, padlizsánt, káposztát és karalábét. Ezeket a növényeket érdemes fátyolfóliával védeni az esetleges fagyoktól vagy erős napsütéstől. A talajt mulcsozzuk be szerves anyaggal, hogy megőrizzük a nedvességtartalmát és megakadályozzuk a gyomnövekedést.

Elvethetjük most már a melegebb talajt igénylő zöldségmagokat is, mint például a babot, kukoricát vagy tököt.

Gyümölcsöskert

A gyümölcsöskertben is figyelnünk kell az esetleges májusi fagyokra, amelyek károsíthatják a virágzó gyümölcsfákat és bokrokat. Ha elmarad a virágzás és a megporzás, nem várható ősszel szüret. Védekezzünk az éjszakai fagyok ellen, akár füstöléssel, akár fátyolfóliával.

A ribiszke és az egres most virágzik, ezért több nedvességet igényel. Óvatosan kell öntözni és mulcsozni – fűnyesedékkel vagy kéregmulccsal. A cseresznyelégy május végén, június elején rakja le petéit az érésben lévő cseresznyébe. Függesszük ki időben a fákra a sárga lapokat, amelyek csapdázzák a kártevőket. A sárgabarack és a meggy száraz ágait vágjuk le.

A szőlőt is gondoznunk kell májusban. Vágjuk vissza a hajtásokat, hogy ne legyenek túl sűrűek. Támogassuk fel a vesszőket, hogy ne törjenek le. Védekezzünk a lisztharmat és a peronoszpóra ellen permetezéssel.

Öntözés májusban

Májusban már egyre melegebb és szárazabb az időjárás, ezért fontos a rendszeres öntözés. Ha viszonylag sok a csapadék, akkor is öntözzünk rendszeresen, mert a talaj felszíne hamar kiszáradhat. A legjobb időpont az öntözésre a kora reggel vagy az esti órák, amikor nem éri közvetlen napfény a növényeket.

Az öntözéshez használjunk esővizet vagy ásványi anyagokban szegény vizet, hogy ne okozzunk sókiválást vagy meszesedést a talajban. Az öntözőrendszerek használata megkönnyíti a munkánkat, de ügyeljünk arra, hogy ne locsoljuk túl vagy alul a növényeket.

Növényvédelem

Májusban már teljes gőzzel munkába állnak a kártevők és kórokozók is, amelyek veszélyeztetik a növényeink egészségét és termését. A leggyakoribb betegségek közé tartozik a lisztharmat, a peronoszpóra, a monília és a levélfodrosodás. A leggyakoribb kártevők közé tartozik a levéltetű, a pajzstetű, az atka, a csigák és az árnyékliliom-moly.

A növényvédelemhez használhatunk biológiai vagy vegyszeres módszereket. A biológiai módszerek közé tartozik például a hasznos rovarok becsalogatása (pl. katicabogarak), a növények társítása (pl. petrezselyemmel védhetjük a paradicsomot), vagy a házi készítésű permetlék (pl. csalánlé).

Solo permetezők
PERMETEZŐK

Gyep

A gyepet májusban is rendszeresen nyírjuk, de ne túl rövidre. A gyepmagvetés vagy pótlás is elvégezhető májusban. A gyepet tápoldatozzuk vagy trágyázzuk, hogy erős és sűrű legyen. A gyomokat irtsd ki kézi vagy vegyszeres módszerekkel.

A gyepet öntözd megfelelően, de ne túl gyakran. A túl sok víz elmoshatja a tápanyagokat és gombás betegségeket okozhat. A legjobb, ha hetente egyszer alaposan öntözöd a gyepet.

Összefoglalás – májusi kerti teendők

Májusban sok kerti teendőnk van, de ezekkel a munkákkal megteremtjük a feltételeket a nyári kerti élvezetekhez. Ültessünk virágokat, zöldségeket és gyümölcsöket, öntözzünk rendszeresen, védekezzünk a kártevők és betegségek ellen, és gondozzuk a gyepet. Ha szükséges, használjunk kertigépeket vagy szerszámokat, amelyek megkönnyítik a munkánkat. A kertigép webáruház blogján találhatsz hasznos tippeket és tanácsokat a kertészkedéshez.

Reméljük, hogy ez a cikk segített abban, hogy felkészülj a májusi kerti teendőkre. Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is, és iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb kerti hírekről és akciókról.

Szólj hozzá!

Echo akció láncfűrész

Akcióban a japánok: ECHO tavaszi leárazás

Itt a tavasz, így az ECHO japán márka magyarországi forgalmazója rengeteg akcióval kedveskedik a kertészkedőknek. Legyen szó benzines gépekről vagy akár akkumulátoros eszközökről, most van itt az ideje válogatni a nagy múltú gépcsalád tagjaiból, hiszen kedvező árakon vásárolhatjuk meg ezeket a szuper eszközöket. Miért érdemes ECHO-t választani? A több mint 70 éves gyártó vállalkozás nem

Tovább a cikkre »
a tavasz egyik jellegzetes virága

Tavaszi gondolatok

A tavaszi kert rendezettségének és természetességének egyensúlya kulcsfontosságú a fenntartható és vizuálisan vonzó kerti tér kialakításához.

Tovább a cikkre »
2024 új év

Boldog Új Évet kívánunk!

Eljött 2024, így minden kedves új és régi vásárlónknak, látogatónknak BOLDOG ÚJ ÉVET kívánunk! Az idei évet, mint az összes eddigit is leltárral indítjuk, így a rendeléseket tudjuk fogadni, de a rendelések feldolgozását és a csomagolást csak 2024.01.15-én tudjuk megkezdeni, azt követően fogunk tudni szállítani, így a leltár és ünnepek alatt beérkezett megrendelések után, leghamarabb

Tovább a cikkre »
Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft