Segítség! Levéltetű invázió!

levéltetvek, levéltetű elleni védekezés

A levéltetvek (Aphidoidea) Magyarországon gyakori kártevők, amelyek számos kertben és növénykultúrában okoznak problémát. Ismerjük meg ezeket a rovarokat, a velük szembeni védekezési időzítést, valamint a bio és hagyományos védekezési módszereket.

A leggyakoribb levéltetvek Magyarországon:

  1. Zöld levéltetű (Aphis spp.): Ez a faj gyakran megtámadja a különböző dísznövényeket, gyümölcsfákat és zöldségeket. Zöld színű és kicsi méretű rovar, amely csoportokban telepszik meg a növények levelein.
  2. Fekete levéltetű (Aphis fabae): A fekete levéltetű gyakran megtalálható a babféléken, borsón, napraforgón és más növényeken. Fejlett példányai sötét színűek lehetnek.
  3. Cseresznyelevéltetű (Myzus cerasi): Ez a faj a cseresznyefák és meggyfák károsítója. Kis, zöld vagy sötétzöld rovar, amely nagyobb kolóniákat képez a növények hajtásain és levelein.

A levéltetvek jelenléte és pusztítása: A levéltetvek szívó szájszervvel rendelkező rovarok, amelyek a növények nedvét szívják. Ez a táplálkozás meggyengítheti a növényeket, csökkentheti a növekedést, korlátozhatja a terméshozamot és eltorzíthatja a leveleket. A levéltetvek mézharmatot, választanak ki, ez a rovarok váladéka, és a mézharmat felületén fekete koromgomba alakulhat ki, ami tovább rontja a növények egészségi állapotát.

Az ellenük való védekezés időzítése: A levéltetvek elleni védekezés legjobb ideje az, amikor a károsítók még fiatalok és kevés számban vannak jelen. Általában tavasszal és nyár elején, a jó idő beálltával jelentkeznek a legnagyobb fertőzések, de figyelemmel kell kísérni a növényeket, hogy időben felismerjük a fertőzést és intézkedhessünk.

Bio védekezési módszerek:

  1. Vízsugár: A levéltetveket le lehet mosni a növényekről erős vízsugárral. Azt javasoljuk, hogy rendszeresen ellenőrizzük a növényeket, és amint észleljük a levéltetvek jelenlétét, igyekezzünk lemosni őket a növényről. Természetesen ez kisebb növények és szobanövények esetében inkább kivitelezhető mint magas, vagy sűrű lombú cserjéknél, fáknál.
  2. Természetes ellenségek: A levéltetvek természetes ellenségei közé tartoznak a katicabogarak, a darazsak, a szárnyas rovarok, valamint a legyek és a pókok. Ültessünk olyan növényeket a kertbe, amelyek vonzzák ezeket az élőlényeket, és támogassuk a biodiverzitást.
  3. Káposztarepce vetése: A káposztarepce vetése a kertben segíthet csökkenteni a levéltetvek populációját. Ezek a növények vonzzák a levéltetvek természetes ellenségeit, például a katicabogarakat és a darazsakat.
  4. Egyéb növénypárosítások: az erősebb illatú növények, hagymafélék, menta, levendula szintén segíthetnek távol tartani a káros élősködőket.

Hagyományos (nem bio) védekezési módszerek:

  1. Szappanos víz: Készítsünk egy szappanos víz oldatot, vagy folyékony mosogatószer és víz keverékét is alkalmazhatjuk, majd permetezzük a növényekre. A szappanos víz megfojtja a levéltetveket. Ügyelni kell, hogy az erős lúgos hatás káros lehet a növénynek, ezért érdemes egy tiszta vizes lemosást is végezni rövid időn belül.
  2. Kémiai rovarölők: Kertészeti szaküzletekben és növényvédő szerek árusításával foglalkozó üzletekben kaphatók különböző kémiai rovarirtó szerek, amelyek hatékonyan elpusztítják a levéltetveket. Fontos azonban gondosan követni az utasításokat, és ügyelni arra, hogy a kémiai anyagot csak a célnövényekre permetezzük.

Mint mindig, fontos figyelembe venni a környezetvédelmet és a hasznos rovarokat, mint például a beporzó rovarokat és a természetes ellenségeket. Ha lehetőség van, először próbáljunk bio védekezési módszereket alkalmazni, és csak szükség esetén forduljunk kémiai rovarirtókhoz, mert ezek sajnos nem kímélik sem a méheket, sem az egyéb hasznos 6-8 lábú segítőit a kertünknek.

Nézzük mit ajánlunk permetezéshez:

Szólj hozzá!

zöld-hulladék komposzt ágdaráló

Téli nyüglönc: még mindig sok a falevél, zöld-hulladék

Az idei év decemberébe is úgy fogunk belépni, hogy még mindig nagyon sok fa tele van levéllel. Az elhúzódó jó-időnek ez most a böjtje, hiszen a legtöbb településen a zöld-hulladék elszállítás decembertől már szünetel és egészen tavaszig nem fogják elvinni az össze szedett leveleket, gallyakat. Mégis mit tegyünk? A zsákokba összegyűjtött levelek tavaszig nem maradhatnak

Tovább a cikkre »
kertigépek téliesítése

A gépek téliesítése

Hosszúra nyúlik az ősz, a gépek téliesítése ilyen időben talán eszünkbe sem jut,hiszen egészen kellemes az idő, de mégis lassan érdemes felkészítenünk segítőtársainkat pihenőidejükre! Tippek a hosszabb élettartam és hatékony működés érdekében

Tovább a cikkre »
láncvezető akció 4+1 ajándék

Fűrészkiegészítők – láncvezetők csomagban! 4+1 ajándék

A láncfűrész kiegészítők szezonja következik, hiszen a legtöbben most, a téli – fűtési időszakra és a fakitermelés idejére veszik elő először a fűrészeiket! Ez a szezonnyitó időszakot most egy akcióval kezdjük! A legkedvezőbb ajánlatunk, az, hogy az alábbi kiegészítőket, láncvezetőket, fűrészláncokat, csillagkerekeket és betétgyűrűket is leáraztuk! Összeraktunk 5 db-os csomagokat, hogy ebből egyet ajándékba adjunk!

Tovább a cikkre »
ECHO

Japánok akcióban! Országos ECHO promóció

40 és 50 V-os akkus, valamint benzinmotoros ECHO gépek kedvezménnyel! Láncfűrészek és az 50 V-os kategória: a benzinmotoros láncfűrészek árkedvezménnyel kaphatók, az 50V-os akkus kategória gépei esetében, ha akkumulátorral vásárolod a gépet, akkor az akku ajándék, ennek az ára kerül elengedésre! 40 V-os akkus kategória Csomagban olcsóbb! Ez a jelenlegi akciónk jelmondata. Az ECHO 40V-os

Tovább a cikkre »
echo akció

A legjobb benzines láncfűrészek most extra kedvezménnyel

Az októberrel berobbantak az őszi akciók! Az összes közül az egyik legjobb a japán ECHO gépeire meghirdetett akció, melynek keretében néhány benzinmotoros és jó pár akkumulátoros gép is extra kedvezménnyel vásárolható meg. Hamarosan az akkus gépekre vonatkozó akciót is bemutatjuk, de most lássuk a nagy kedvenceket, a láncfűrészeket!

Tovább a cikkre »
Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft